Šport > Zimski športi
143 ogledov

Policija zasegla Ilkine smuči

Ilka Štuhec Anže Petkovšek
Smuči Ilke Štuhec lahko postanejo predmet sodnega spora, če bo Mariborčanka na tekmah svetovnega pokala še nastopala z njimi.

Po pisanju Večera imajo v taboru trenutno najuspešnejše slovenske smučarke precejšnje težave. Odvetnik Goran Janžekovič, ki ga je pooblastil Mojmir Flisek, je opozoril Ilko Štuhec, njeno ekipo, Smučarsko zvezo in proizvajalca smuči Stöckli, da lahko pride do sodnega spora, če bo Mariborčanka nadaljevala z uporabo spornih smuči.

Flisek je še konec tedna sodeloval z ekipo, zdaj pa ni želel izročiti dveh parov smuči za superveleslalom. V sredo ga je obiskala policija z odredbo za hišno preiskavo, policistom je bilo naročeno, da zasežejo nekaj parov smuči. Te je Flisku izročila mama Štuhčeve Darja Črnko, ki je serviserka v ekipi.

Inovacijo patentiral že pred dvema letoma

Sevničan, ki živi v Ljubljani, je ekipi Štuhčeve pred časom predstavil patent, ki prispeva k boljšim lastnostim smuči. "Gre za ročni poseg, pri katerem stranico smučke predelajo v konkavno krivuljo, imenovano "sidewall", kar tekmovalcu pomaga, ko smučko nagne in jo pelje skozi zavoj," so zapisali pri Večeru.

"Z Ilko in njeno ekipo smo začeli sodelovati že v pretekli sezoni. Razvil sem posebno obdelavo stranske stene smuči, tako imenovanega 'side walla', ki smučarjem omogoča veliko boljšo vodljivost smuči. To je posebej pri velikih hitrostih zelo pomembno," pa je za Ekipo dejal Flisek, ki je inovacijopatentiral že 19. januarja 2015 na Evropskem patentnem uradu. "Če bi Ilka še naprej uporabljala mojo inovacijo v vseh disciplinah, bi bil lahko v prihodnje ogrožen tudi rekorden zbir točk Tine Maze," je za slovenski športni medij še dodal Flisek

Ta je obljubil, da bo izboljšavo delal le za Ilkine smuči, v zameno pa zahteval, da mu uredijo sestanek s predstavniki Stöcklija. Na Zlati lisici je prišlo do enega srečanja, do predvidenega drugega pa ne.

Izročenih smuči ni želel vrniti

"Flisek je preklic sestanka razumel kot izmikanje, neuradni viri blizu Štuhčeve pa pravijo, da je proizvajalec ponudbo zavrnil zato, ker patenta 'očitno ni prepoznal kot nekaj, kar bi bilo vredno odkupiti'," so še zapisali pri Večeru.

Ilka Štuhec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Črnkova je Flisku po Zlati lisici nato izročila štiri pare smuči, da bi jih uredil pred naslednjimi tekmami. Slednji je kasneje sporočil, da smuči ne bo vrnil, dokler ne bo sklenjen nov dogovor. Ker naj bi šlo za izsiljevanje, so se v zgodbo vključili odvetniki, vse skupaj pa je hitro prišlo tudi na policijo. V torek so policisti na tožilstvo poslali pobudo za pridobitev odredbe za hišno preiskavo, ki je sledila v sredo.

Flisek je za Večer dejal, naj se v ekipi odločijo, ali želijo, da Ilka vozi smuči z njegovim patentom, in če da, naj prispevajo kaj za razvoj patenta. "Poslal sem ji sporočilo, naj oceni, koliko misli, da je vredno pokrivanje stroškov za to ‘skrivnost‘, njen odgovor je bil 3000 evrov," je komunikacijo za Večer povzel Flisek, ki je prepričan, da je pripomogel k boljšemu smučanju Štuhčeve. Na ponudbo ni pristal.

Policija (pre)hitro smuči izročila ekipi Ilke Štuhec

Ko je izvedel, da so policisti zasežene smuči, čeprav so te dokaz v kazenskem postopku, že izročili ekipi Ilke Štuhec, se je odločil, da bo ukrepal. Odvetnik Janžekovič je nasprotno stran pozval, da takoj preneha s kršitvijo pravic intelektualne lastnine.

Ilka Štuhec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Tuj gre za civilnopravno razmerje, spor med dvema partnerjema, zato me čudi, da se je za posredovanje v sporu vključilo policijo in da se je sodišče odločilo za tako skrajni in težek ukrep, ki predstavlja velik poseg v ustavno zajamčene pravice posameznika. Preseneča me tudi dejstvo, da niti tožilstvo niti sodišče zaseženih smuči kot edinega dokaza za domnevno storitev kaznivega dejanja ni zadržalo v posesti do zaključka predkazenskega postopka - in je smuči še isti dan izročilo timu Štuhčevi, ki po oceni obrambe ni oškodovanka, pač pa je to lahko kvečjemu lastnik smuči, torej proizvajalec," je dejal odvetnik, njegovo mnenje pa so za Večer podprli tudi drugi pravniki, ki so 'hitro ukrepanje policije, tožilstva in sodišča ocenili za neobičajno'.

S policije so odgovorili, da je bil 'postopek policistov zakonit in opravljen kot v vseh ostalih primerih'.

Komentarjev 11
  • Nina Tomažin 22:42 14.januar 2017.

    niso njegove, njene so.

  • Nina Tomažin 22:41 14.januar 2017.

    saj so se drzali dogovora. Vzpostavili sestanek in to je to. Sam da Stöckli ni kupil, ocenil, da ne rabi tega patenta. skoda. Ne more se pa zaradi tega znasati nad ilko.

  • Boris Odreitz 21:58 14.januar 2017.

    to pa je izjava mileniuma