Slovenija
43 ogledov

Policija zbira dokaze o izčrpavanju ACH

Čeprav bo letošnje leto še zelo težko, so po besedah Sonje Gole v Adrii prepriča
1/2
Žurnal24 main
48 preiskovalcev že od zgodnjih jutranjih ur zbira dokaze o gospodarskem kriminalu na osmih lokacijah.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) že od šeste ure zjutraj opravljajo hišne preiskave med katerimi, neuradno, zbirajo domnevne dokaze o domnevnem finančnem izčrpavanju delniške družbe ACH in njene hčerinske družbe Adria Mobil, ki naj bi ga NPU preiskoval že dobro leto. Celoten postopek pa usmerjajo tožilci specializiranega tožilstva (SDT).

Domov in v službo

"Preiskovalci  Nacionalnega  preiskovalnega urada danes opravljajo posamezna preiskovalna  dejanja  na območjih policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Na   podlagi   sodne  odredbe  opravljajo  hišne  preiskave  stanovanjskih, poslovnih  in drugih prostorov, kjer iščejo dokaze za utemeljitev kaznivega dejanja  zlorabe  položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kaznivo dejanje je bilo storjeno v škodo delniške družbe iz Ljubljane," poudarjajo na policiji.

Neuradno naj bi policija najprej prispela na naslov šefinje Adrie Mobila Sonje Gole v Novem mestu in ji odvzela prostost. Pridržana pa naj bi bila predvidoma vse dokler preiskovalci ne zaključijo vseh hišnih preiskav. Policija naj bi tudi že zavarovala vhod v poslovne prostore Adria Mobila, kamor naj bi preiskovalci prispeli sredi dopoldneva skupaj z Goletovo, potem ko so zaključili s hišno preiskavo na njenem domu.

Policisti naj bi zjutraj na njunih domačih naslovih obiskali tudi dva nekdanja člana uprave ACH v okolici Velenja in Mislinje. Istočasno pa so po naših informacijah policisti prispeli na sedež družbe ACH v Ljubljani, večinske skoraj 66 odstotne lastnice Adria Mobila in prav tako zavarovali vhod v tamkajšnje poslovne prostore do prihoda preiskovalcev, ki naj bi medtem tam že začeli s hišno preiskavo.

NPU sicer predkazenski postopek zaenkrat vodi le proti Goletovi. V kolikor pa bi, ob pregledu danes zaseženih dokazov, preiskovalci ocenili, da zbrane listine dokazujejo tudi precej večjo vlogo ostalih dveh članov nekdanje uprave, je pričakovati, da bodo postopek še razširili.

Preverjajo že dobro leto

NPU naj bi že pred dobrim letom začel preiskovati domnevno sporen prenos lastništva družbe Adria Mobila, skupaj z vsem premoženjem iz delniške družbe ACH na podjetje Protej. Slednje je bilo že pred časom ustanovljeno za menedžerski odkup lastniških deležev v ACH. Goletova je, kot ena od družbenic Proteja, v času prenosa hčerinske Adrie Mobil vodila ACH.

Ob koncu predlanskega leta so družbeniki Proteja namreč izvedli prenos večinskega deleža Adrie Mobil na Protej. Preiskovalce NPU in tožilstvo pa naj bi ob tem najbolj zmotilo, da so delničarji Proteja prezrli prepovedi in zahteve upnikov ter nadzornikov ACH in se lotili izplačila za okoli 27 milijonov evrov neizplačanih dobičkov hčerinske družbe Adria Mobil ter skoraj hkrati še za skoraj 22 milijonov evrov dividend iz ACH.

"Kaznivega dejanja je osumljena nekdanja odgovorna oseba delniške družbe iz Ljubljane. Ugotovljeno je, da naj bi osumljena pri opravljanju gospodarske dejavnosti zlorabila svoj položaj in kršila dolžno ravnanje s tem, ko je konec decembra 2013 v škodo ljubljanske delniške družbe, ki jo je vodila, prodala poslovni delež družbe iz Novega mesta. To je dosegla skupaj s še dvema fizičnima osebama, ki sta bili takrat tudi med večjimi družbeniki ljubljanske holdinške družbe. Vse tri osebe so z medsebojno usklajenimi dejanji poskrbele, da so bili na skupščinah vseh treh družb, udeleženih pri kupoprodaji poslovnega deleža, predlagani in sprejeti določeni sklepi. S tem so lahko na zelo ugoden način prišli do vrednosti poslovnega deleža novomeške družbe, ki je bila predmet kupoprodaje," pojasnjujejo na policiji.

Grozi ji do osem let zapora

"Nekdanja odgovorna oseba v gospodarski družbi lastnici je opustila dolžno ravnsnje, ko je dovolila prodajo konec decembra 2013. Osumljena je s svojimi ravnanjem dosegla, da je bila zato ta družba lastnica oškodovana za okoli 21 milijonov evrov. Holdinška družba je namreč s takšnimi ravnanji pridobila protipravno premoženjsko korist v približnem znesku 21 milijonov evrov, saj ljubljanski delniški družbi kupnine nikoli ni plačala. V resnici se je plačilo kupnine kompenziralo s terjatvijo holdinške družbe kupke iz naslova izplačila dividend za bilančni dobiček ljubljanske delniške družbe prodajalke za poslovno leto 2012,"  poudarjajo na policiji.

Goletovi zato grozi do 8 let zapora.

Pri tem pa omenjeni družbi dejansko nista razpolagali z denarjem za izplačila, zaradi česar naj bi ACH znesek, ki bi ga morala izplačati Adria Mobil, vložil v novoizdane obveznice oziroma delnice Adrie Mobil, Protej pa je namesto denarja od ACH dobil 66-odstotni delež v Adrii Mobil. Okoliščine tega posla pa naj bi začela takoj preiskovati NPU. Na domnevno sporno ravnanje Goletove so preiskovalci NPU prvi opozorili tožilci SDT, ki so posel zaznali in zato po uradni dolžnosti naložili preiskovalcem naj preverijo, ali obstaja resen sum, da je bilo v tem poslu storjeno vsaj eno kaznivo dejanje, oškodovanje upnikov. Zato so preiskovalci takoj zahtevali zapisnike o sklepih, ki so jih sprejeli na skupščinah vseh treh družb.

"Na eni od posameznih skupščin je bil izglasovan predlog za razdelitev celotnega dobička ljubljanske delniške družbe na dan 31. decembra 2012. Na eni od skupščin vpletenih družb pa je bil izglasovan predlog o razdelitvi bilančnega dobička novomeške družbe, ki je bila predmet kupoprodaje, v višini 27 milijonov evrov za kritje bilančne izgube ljubljanske delniške družbe v poslovnem letu 2013, s čimer se jezmanjšala kapitalska vrednost novomeške družbe, ki je bila predmet kupoprodaje, to pa je vplivalo na nižjo nakupno vrednost njenega 65,72-odstotnega poslovnega deleža, ki bi jo morala ljubljanska holdinška družba plačati. S sprejetimi odločitvami na skupščinah je bilo doseženo, da je družba kupka iz Ljubljane posledično za nižjo vrednost poslovnega deleža prišla do 65,72 % lastništva družbe iz Novega mesta, ki je edina družba v skupini ljubljanske delniške družbe, ki prinaša dobiček. Holdinška družba, ki je poslovni delež kupila, pa je pri tem postala tudi upravičena do ustreznega deleža dobička v novomeški družbi, ki je bila predmet kupoprodaje," še ugotavljajo na policiji.

Goletovi očitajo, da naj bi zlorabila svoj položaj in nezakonito dopustila, da je bila Adria Mobil navidezno prodana, pri tem pa da kupnina nikoli ni bila plačana na račun ACH.

Nekaj mesecev zatem pa je 66-odstotno lastništvo Adrie Mobila prešlo spet nazaj k ACH.

 

 

 

Komentarjev 6
  • karpo 21:46 03.marec 2015.

    Barabunka, barabunka. Takšna tudi, če gre sedet se ne bo kaj dosti sekirala sploh, če ima denarce na varnem. Takšni lopovi že v osnovi nimajo vesti, zato se vse zmerjanje in pljunki in tile komentarji od nje odbijejo kot od ...prikaži več teflona. Toliko lahko nakradeš samo, če nimaš ugovora vesti.

  • KLOBO 15:30 03.marec 2015.

    Hildi bo kmalu poteklo brezplačno bivanje na Igu, zato je potrebno za novo gospodinjo na Igu usposobit novo osebo !!! Glede na količino masla na glavi bo ta dolenjka kar prava za naslednjih 8 let !!

  • jezero 11:35 03.marec 2015.

    Kako pa živi njen šefe, eden največjih slovenskih lopovov, gospod Herrmann R.? Ga bodo kriminalisti kaj prosili za nasvet? Galetovi pa priporočamo, da se obrne na mafijsko botro v Izoli. Morda celo na Ernesta iz US. Nikoli se ne ve!