Svet
10 ogledov

Hrvati poostrili nadzor na mejii

Ebola Shutterstock
Na hrvaškem pod preventivnim nadzoriom 19 ljudi. Sumljivi bolniki v Avstriji nimajo ebole.

Na Hrvaškem so zaradu suma, da so se v Avstriji pojavili prvi primeri ebole, še poostrili mejni nadzor. Sestal se je krizni štab ministrstva za zdravje, ki je ugotovil, da je tveganje, da bi se ebola razširila po Hrvaški in Evropi, majhno.

Preventivni zdravstveni nadzor nad še enim potnikom

Preventivni zdravstveni nadzor so na Hrvaškem začeli izvajati še pri enem od začasnih delavcev, ki se je iz Nigerije vrnil v Zadar. Preventivno nadzirajo še 18 ljudi, ki so se vrnili iz afriškega kontinenta. Zaradi nadzora niso izolirani, pač pa zdravniki dnevno spremljajo morebitne spremembe njihovega zdravstvenega stanja. Kot je znano, se pri eboli najprej pojavi visoka temperatura.

V Sloveniji ni posebnega nadzora

Slovenija posebnih ukrepov ni uvedla, niti ne nadzira  zdravih potnikov, ki prihajajo iz afriškega kontinenta. Držijo se navodila Svetovne zdravstvene organizacije, ki priporoča, da se potnikov, ki že na letalu ne kažejo očitnih znakov ebole, ne pregleduje niti nadzira njihovih stikov. 

Policijska ura v Liberiji

V Liberiji bodo danes, da bi zajezili izbruh ebole, uvedli policijsko uro in karanteno v dveh naseljih. Policijska ura velja med 21. in 6.uro. "Vsa zabavišča bodo zaprta. Vse video centre bomo zaprli ob 18. uri," je napovedlala liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf.

Liberijske oblasti so 6. avgusta v državi uvedle izredne razmere, vendar strogi ukrepi niso preprečili širjenja virusa.

Liberijske oborožene sile so prejele tudi ukaz, naj streljajo na ljudi, ki bi poskušali nezakonito prestopiti mejo iz Sierre Leone, ki so jo zaprli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.