Slovenija
54 ogledov

Policijski obhodi CSD

CSD Maribor Nino Verdnik
Nevarno. V Murski Soboti policijska intervencija, v Mariboru grožnje.

"Grožnje zaposlenim imamo na dnevnem redu. V ponedeljek smo imeli celo dve intervenciji policije v naših prostorih," pojasnjuje Nada Škrbič, namestnica direktorice Centra za socialno delo (CSD) Murska Sobota.

S krizo raste nestrpnost

Nezadovoljstvo z novim socialnim zakonom in visoka stopnja brezposelnosti vplivata tudi na delo v centrih za socialno delo. Na območju Murske Sobote, kjer je največja stopnja brezposelnosti v Sloveniji, nezadovoljni občani, ki iščejo pomoč na CSD, velikokrat grozijo zaposlenim. "Verbalnega nasilja je veliko. Najbolj je na udaru informatorka, ki sprejema in usmerja stranke. Fizičnega nasilja na srečo za zdaj ni bilo. Največ težav imamo z Romi," pravi Škrbičeva, ki dodaja, da zaposleni niso krivi za odločbe, ki povzročajo nezadovoljstvo med upravičenci, saj samo izvršujejo navodila novega zakona.

Z grožnjami se srečujejo tudi na CSD Maribor. Njegov direktor Jožef Tivadar pravi, da so sicer ljudje, ki jih obiščejo, glede na socialne razmere zelo strpni. "Naletimo tudi na grožnje in verbalno nasilje, a primerov posebej ne beležimo," dodaja.

Varnostnik na lastne stroške

V Murski Soboti so že pred šestimi leti zaposlili varnostnika, ki ga plačujejo sami. "Ob vedno hujši socialni stiski, ko imamo vse več obiska, pa smo dogovorjeni tudi s policijo, da med uradnimi urami, ko je pri nas največ ljudi, naredijo kak obhod po čakalnicah. Tako, za boljši občutek," razkriva Škrbičeva.

Komentarjev 5
  • Pepe007 06:47 26.junij 2012.

    Ljudje rabijo predvsem priložnost, da sami poskrbijo zase. Ne rabijo miloščine na uzakonjen način. Žal pa to ni tako prepposto kot sprejem enega zakona.

  • srnjak 06:19 26.junij 2012.

    Vizjak je pa rekel, da je to dober zakon, zato ga ne bodo spreminjali. Torej so vsi isti, tolčejo po revežih.

  • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 23:15 25.junij 2012.

    tisti, ki res rabi pomoč, ne razgraja pri tistih, ki jo delijo