Slovenija
35 ogledov

Policijski sindikat bo preverjal odločitve vlade

Glasovanje Gregor Katič
Policijski sindikat Slovenije je v državni zbor vložil pobude volivcev za razpis štirih referendumov. Predsednik DZ Milan Brglez je dejal, da so takšne pobude postale "že neka navada".

Policijski sindikat Slovenije (PSS) je v državni zbor vložil pobude volivcev za razpis referendumov o noveli zakona o varstvu okolja, noveli zakona o trgu finančnih instrumentov, spremembah zakona o družbi Slovenske železnice in noveli zakona o sodnih taksah. 

Vlada po navedbah PSS "varnost v državi jemlje kot samoumevno dobrino in ne razume, da za takšnim stanjem v državi stojijo prav policistke in policisti, njihovo požrtvovalno delo in odrekanja. Vladi, ki se krčevito brani izpolnitve danih obljub in zavez, ne moremo zaupati," so zapisali v PSS. 

Napovedali so, da bodo kot državljani in volivci dosledneje preverjali odločitve vlade, vključno s preverjanjem novih zakonov, ki jih je vlada v obliki predlogov posredovala v zakonodajni postopek. Odločeni so, da bodo s temi aktivnostmi vztrajali, vse dokler se ne bodo našle sprejemljive rešitve tudi za policiste.

O vsaki pobudi bodo obveščali javnost

Po določitvi roka za zbiranje podpisov za razpis referenduma bodo o vsaki pobudi obveščali javnost in tako volivcem prepustili odločitev, da sami ocenijo, ali je posamezni zakon treba zadržati z referendumskim odločanjem volivcev, so med drugim zapisali v sindikatu.

Po njihovem mnenju je novela zakona o varstvu okolja izrazito v interesu kapitala in v škodo lokalnega prebivalstva, javnega interesa ter varstva okolja in ljudi. Novela zakona o trgu finančnih instrumentov premalo natančno ureja umik obveznosti iz borznega trgovanja in je tako lahko škodljiv za male imetnike, ocenjujejo v sindikatu.

Pri noveli zakona o Slovenskih železnicah po mnenju sindikata obstaja resna nevarnost, da bodo odvisne družbe, ki zdaj poslujejo z dobičkom, prodane, čeprav jih je bilo za oživitev treba večkrat dokapitalizirati. Glede novele zakona o sodnih taksah pa je po njihovem mnenju nedopustno, da mora delavec zaradi vložitve tožbe zaradi neizplačane plače poravnati še sodno takso, medtem ko je država sodnih taks oproščena.

Brglez: Pobude so postale "poskus zlorabe te zakonodaje"

Predsednik DZ Milan Brglez je dejal, da so takšne pobude postale "že neka navada oz. poskus zlorabe te zakonodaje, ki je bila mišljena za nekaj povsem drugega".

Brglez se bo s pobudami seznanil po povratku z obiska v Romuniji. Če bodo pobude ustrezne, mora določiti 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma na omenjene zakone. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.