Svet
174 ogledov

Policijsko nasilje na Hrvaškem

Hrvaška policija Profimedias
Nevladni pobudi Are you Syrious in Dobrodošli sta danes znova opozorili na policijsko nasilje nad begunci in migranti na Hrvaškem.

Na novinarski konferenci v Zagrebu sta zahtevali ustavitev nasilja ter temeljito preiskavo in sankcioniranje hrvaških policistov in ostalih oseb, ki naj bi bile nasilne do beguncev in migrantov.

Aktivisti so danes predstavili poročilo o novem valu policijskega nasilja, predvsem na meji s Srbijo. Zbrali so izjave beguncev, ki so o nasilju hrvaških policistov in civilnih oseb, ki sodelujejo pri nadzoru hrvaške meje, pričali za različne mednarodne nevladne organizacije.

Na grobo ravnanje hrvaških policistov, ki posamezne begunce in migrante pri premestitvi iz enega v drugo policijsko vozilo pretepajo z rokami, nogami, palicami in pasovi, že nekaj časa opozarjajo mednarodne organizacije za človekove pravice in humanitarno pomoč, kot so Human Rights Watch (HRW), Zdravniki brez meja (MSF), Zdravniki sveta (MDM), Urad ZN za begunce v Srbiji in podobne.

MSF in MDM, ki delujejo v Srbiji, sta konec prejšnjega tedna prav tako objavili podatke o policijskem nasilju na Hrvaškem ter izpostavili, da so od 19. maja oskrbeli 30 migrantov, ki so utrpeli poškodbe zaradi pretirane uporabe sile hrvaških policistov. Poleg tega, da migrante in begunce tepejo, jim tudi uničujejo mobitele in kradejo denar.

Hrvaško notranje ministrstvo je že v petek zavrnilo vse obtožbe, a so danes v vodstvu hrvaške policije potrdili, da so v začetku februarja prejeli kazensko ovadbo nevladnih organizacij zaradi prekomerne uporabe policijske sile. Kot so dodali, so nekatere ugotovitve poslali državnemu tožilstvu, medtem ko čakajo na podatke iz mednarodnega sodelovanja. Ko bo tožilstvo lahko obravnavalo vse podatke, bodo lahko tudi ocenili delo policije, so povedali.

V uradu načelnika hrvaške policije so potrdili, da bodo preverili današnje navedbe nevladnih organizacij, ne glede na to, ali bodo sledile nove kazenske ovadbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • moder 13:11 30.maj 2017.

    Vprašal, pa je jasno, da se ti še bolj splača podpihovanje nestrpnosti,...

  • Kirka 08:40 30.maj 2017.

    Ali se je kdo vprašal, da morda ti prišleki lažejo, kot pes teče? Nevladne organizacije pa skupaj z njimi, saj se obojim splača.