Slovenija
475 ogledov

Policist bo žensko, ki ga je snemala, tožil

Policist na posnetku Facebook
Policist bo avtorico posnetka tožil iz zahteval odškodnino.

Pred nekaj dnevi se je med slovenskimi uporabniki Facebooka kot požar razširil posnetek policista v uniformi, ki ga je o zakonodaji spraševala ženska, avtorica posnetka. 

V njegov bran se je postavil Sindikat policistov Slovenije, ki je policistu zagotovil odvetnika za tožbo in odškodninski zahtevek. 

"Širša javnost se je 1. marca seznanila z daljšim video posnetkom, kjer je kršiteljica cestno prometnih predpisov z namenom poseganja v osebnostne pravice, zaničevanja in šikaniranja objavila posnetek policista Policijske postaje Radlje ob Dravi," so zapisali v SPS. "Večji del javnosti se je nad objavljenim posnetkom zgražal, del javnosti pa je objavo posnetka odobraval in dodatno izrekal žaljive in nedostojne vrednostne sodbe."

Ob prejeti dokumentaciji je sindikat policistu, sicer tudi njihovemu članu, dodelil pooblaščenega odvetnika, ki bo zoper osebo vložil tožbo in odškodninski zahtevek. Oškodovan policist je zoper znano osebo že podal kazensko ovadbo zaradi opisanega nezakonitega ravnanja.

Ni šlo za dokazovanje

"Policisti so sicer res javni uslužbenci, ki morajo v času opravljanja javne službe pričakovati manjši obseg kot ga imajo drugi državljani," so zapisali v sindikatu. "Vendar predpisi ne določajo, da se morajo policisti kot javni uslužbenci pustiti fotografirati ali snemati več kot je potrebno v obsegu, da se lahko izvaja nadzor javnosti nad delom policista."

Dodajajo, da je naloga policistov izvajanje policijskih pooblastil na podlagi zakonov in izvajanje pravic in dolžnosti iz pogodbe o zaposlitvi. "V konkretnem primeru je policist izvajal naloge zakonito, posnetek pa nikakor ni nastal z namenom, da bi občanka dokazovala nedolžnost pri očitanem prekršku, temveč izključno z namenom škodovanja konkretnemu policistu," so poudarili pri SPS.  

"Objava takšnega posnetka, s katero se policist ni strinjal pomeni poseg v njegovo integriteto in s tem tudi preseženo nezakonito ravnanje osebe, ki je snemala in takšen posnetek z namenom zaničevanja policista javno objavila."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 58
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:13 12.marec 2017.

    Nisem ne strani ženske; to kar je naredila je izredno nespoštljivo in grdo. Ampak vseen pa mislim da policist se mora pustit snemat. Ne more zdej rečt ok to pa zdej preveč snemaš že; nehaj. Ker to se pol lahko ...prikaži večko izrablja. Kot policist moraš pričakovat da ti drugi pod prste gledajo. To je normalno. Edino kar ni normalno je da te občan tm pol tečnar medtem ko delaš. Sej če bi imela lepo vprašanje in se potem umaknila; če bi pokazala spoštovanje do policista, potem ga lahko če gre za nevsiljivost snema kakor ji paše. Če jo skrbi da bo policist kaj narobe naredu. Tko to jz vidm.

  • Žurnalček 19:50 09.marec 2017.

    Sami policaji tle gor ! Spelte se in lovite pijance ,, ne pa folk zajebavat !

  • Žurnalček 19:48 09.marec 2017.

    Posnetek ni nezakonit , kajti policist se je NEZAKONITO nahajal na privatnem zemljišču , kjer ga v njegovi kršitvi zakona o nedotakljivosti privatne lastnine za dokaz snema KDORKOLI !!!Policist ni bil na javnem mestu !!!