Slovenija
373 ogledov

Policista pri Brežicah ubil odvisnik in duševni bolnik

Smrt policista v kraju Žejno Dolenjska News
Nemški državljan, ki je včeraj pri Brežicah do smrti zabodel policista in nato še sebe, naj bi bil duševni bolnik in zasvojenec s prepovedanimi drogami. Od torka zvečer je taval po vaseh v bližini meje.

Dvaindvajsetletni nemški državljan, ki je osumljen, da je včeraj v kraju Žejno pri Brežicah ubil 30-letnega policista, je po podatkih Europola duševni bolnik, ki je bil v preteklosti samodestruktiven, pogosto tudi na begu. Storilec je bil tudi uživalec drog, je v odzivu na včerajšpnjo smer policista povedal povedal generalni direktor policije Marjan Fank.

Taval po vasi, domačini poklicali policijo

Včeraj nekaj pred 11. uro, so občani poklicali številko 113 in operativno-komunikacijskemu centru novomeške policijske uprave sporočili, da v naselju tava mlajši moški, ki so ga v tem kraju prvič
opazili, domačine pa naj bi v angleščini spraševal za delo. Storilca so opisali kot fanta, starega okoli 25 let, ki se bos, umazan in v rdeči majici potika po vasi in sprašuje za delo. V angleščini je povedal besedi "delo" in "telefon".

Policista zabodel v prsni koš

Policijski patrulji, ki sta bili napoteni na lokacijo, moškega nista našli. Približno ob 11.45 so občani moškega ponovno opazili in poklicali policijo. Patrulja, v kateri je bil tudi 30-letni policist Damir Golobič, je 22-letnega nemškega državljana našla sedečega, napol ležečega ob cesti. Ko
se mu je policist približal, je moški nenadoma zamahnil proti njemu in ga zabodel v prsni koš.

Policistu so prvo pomoč na kraju takoj nudili kolegi policisti in počakali na prihod reševalnega vozila, s katerim je bil odpeljan v brežiško bolnišnico, kjer pa je, nekaj pred poldrugo uro popoldne, policist na žalost izgubil boj za življenje. 22-letni nemški državljan je po napadu pobegnil približno sto metrov stran, se zabodel v prsni koš in izkrvavel.

Na Hrvaško ga niso spustili

Fank je še razkril, da je Nemec v torek na avtobusu želel prečkati mejo s Hrvaško, vendar mu zaradi neustreznih dokumentov niso dovolili vstopa v sosednjo državo. Od torka zvečer je tako taval po obmejnih krajih.

Marjan Fank | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Ko so ga opazili v kraju Žejno, je bil bos, umazan in strgan, hodil je po ulici in se pogovarjal sam s sabo. 

"Ne najdemo razlage"

"Ne najdemo obrazložitve, ki bi bila razumljiva ali sprejemljiva, ne za nas in še najbolj ne za svojce pokojnega," je dejal Fank. "Vsi zaposleni v policiji smo globoko pretreseni zaradi tragičnega dogodka, v katerem smo ponovno izgubili mladega policista, že tretje leto zapored. Niti leto ni minilo od tragičnega dogodka, v katerem je bil umorjen policist ljubljanske policijske postaje. Zavedamo se tveganja našega poklica. Stres je del policijskega poklica. Vsakodnevno smo soočeni s tragičnimi dogodki. Takšni dogodki, kot je bil včerajšnji, pa zagotovo globoko zarežejo v celotno policijo in težko najdemo obrazložitev za tako tragične posledice," pravi Fank.

Pri tem dogodku je najbolj zaskrbljujoče to, da se je najhujša možna posledica zgodila pri popolnoma rutinskem postopku, ki ni imel nikakršne stopnje tveganja. Na takšne posledice se je nemogoče pripraviti in jih predvideti: "To kaže na tisto, kar trdimo ves čas, da je poklic policista
nekaj posebnega, povezan z nevarnostjo in tveganjem, da policist izgubi svoje življenje. Ves čas se trudimo narediti vse, da do takšnih posledic ne bi prihajalo, od zagotavljanja opreme, usposabljanj, ustrezne zakonske regulative, a žal 100-odstotne varnosti ne moremo zagotoviti. Lahko pa dosežemo takšno stopnjo varnosti, da so tveganja čim manjša," je še dodal
Fank.

"Predlogi za dodatna pooblastila policije niso upoštevani"

Fank je še poudaril, da je nerazumljivo, da predlogi, s katerimi policija poskuša zagotoviti dodatna pooblastila, dodatna orodja za policiste - pa ne le zanje, ampak tudi za državljane, za vse tiste, ki se znajdejo v policijskih postopkih -, da bi svoje delo opravljali čim bolj varno, na žalost niso
upoštevani. "Razumemo, da tisti, ki odločajo o utemeljenosti naših predlogov, ocenjujejo to utemeljenost v svojih varnih pisarnah in realnosti teh groženj, s katerimi se vsakodnevno soočamo, ne dojemajo tako kot mi.Seveda pa pričakujemo, da bi prepoznali in pa tudi znali slediti argumentom naših predlogov. In najmanj, kar si želimo, je to, da bi bil argument življenje policista," je še poudaril generalni direktor policije.

sergeja,hadner@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • Žurnalček 18:12 02.julij 2016.

    Moj kurac ga je ubil drogeraš in zmedenec , ubil ga je MUSLIČ , ki se je odpravil v Sirijo , lahko špa da je res samo "nemški državljan " ne pa Nemec !

  • Boris Odreitz 14:52 01.julij 2016.

    Narkomane spravit na prisilno delo, stroga disciplina in bo vse ok. Seveda pa Policisti ko imajo opravka z takimi obvezno uporabljati zaščitni jopič. Me prav razjezi ko policist ali bilo kdo drugi po nedolžnem strada ko želi nekomu pomagati.<br ...prikaži večNarkomanija ni bolezen to je zločin !

  • Sergeja Hvala 12:23 01.julij 2016.

    Imena in priimka ne poznamo. Po opisu domačinov je šlo za svetlolasega, zmedenega moškega. Policija pa je sporočila, da 22. letni moški ni begunec/migrant. lp, S. H. H.