Slovenija
91 ogledov

Policisti bodo dobili e-pomoč

slovenija 15.04.2010 policist, policija, ustavljanje vozil, stop, loparcek, foto Boštjan Tacol
Sprva se bo aplikacija testirala na področju prometa.

Slovenska policija upa, da ji bo v pomoč nova informacijska rešitev, ki bo lajšala preverjanje podatkov v evidencah. Razvita je storitev e-policist, ki je bila prvič predstavljena javnosti.

Prednosti e-policista

Z e-policistom naj bi se neposredno podaljšal čas prisotnosti policistov na terenu. Razbremenili se bodo operativno-komunikacijski centri, ki za policiste vsako leto opravijo okoli 90.000 preverjanj. Policijski postopki bodo s tem hitrejši, posledično pa se bo zmanjšalo število pritožb.
Prav tako bo olajšano izdajanje plačilnih nalogov in s tem celoten policijski postopek. Projekt je pomemben tudi zato, ker zmanjševanje administrativnih ovir v policiji že leta ostaja ena od prednostnih nalog ministrstva za notranje zadeve in policije.

Dosedanja praksa

Policisti med delom na terenu že uporabljajo nekaj rešitev za dostop do informacijsko-telekomunikacijskega sistema policije. Z njimi je omogočena zgolj uporaba obstoječih aplikacij, ki so namenjene predvsem izvajanju mejne kontrole. Z e-policistom pa bo v celoti omogočena izvedba postopkov v mobilnih razmerah.

Policija je projekt pripravila z lastnimi kadrovskimi viri in obstoječo infrastrukturo. Ni bilo dodatnih stroškov za zunanje izvajalce, zgolj nakup mobilnih terminalov s tiskalniki.

Poskusna uporaba aplikacije

Sprva se bo aplikacija testirala na področju prometa. Ta mobilna informacijska rešitev je smiselna prav tam, saj so policisti lani izdali kar 222.860 plačilnih nalogov. Od tega je bilo okoli 160.000 nalogov s področja cestnoprometnih prekrškov vročenih na terenu. Aplikacijo bodo tri mesece testirale tri enote. Testni fazi bo sledila evalvacija projekta, od katere je odvisna odločitev o širitvi uporabe na teh in preostalih enotah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.