Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Olimpija: Policija ni znala ločiti muhe od slona

Viole navijači dim bakle bakljada Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi Prva li
1/10
Saša Despot
Sobotni nogometni derbi med Mariborom in Olimpijo se je končal z nasiljem, v katerem so jo skupili navijači in policist. Navijači obeh klubov so zgroženi nad "brutalnim" posredovanjem policije. Nogometni klub Olimpija: "Vsak s čutom za človečnost izgubil voljo po spremljanju tekme." Oglasil se je tudi minister Gorenak.

V NK Olimpija so se popoldan s sporočilom za javnost obrnili na slovensko javnost in predstavili svoj vidik dogodkov. Kot pravijo, se je "vse začelo začelo z neverjetnim lapsusom v organizaciji, ko je domači navijač s pirotehničnim sredstvom neoviran pretekel celotno dolžino igrišča in gorečo 'baklo' vrgel med ljubljanske navijače. Sledila je ognjevita reakcija navijačev Olimpije, ki so izgubili živce, začeli z lomljenjem plastičnih stolov in policija se je odločila izprazniti gostujoči sektor na severu. To pa je storila na tako brutalen način, da je vsak z nekaj čuta človečnosti, ki je bil priča temu stampedu na navijače Olimpije, izgubil voljo do spremljanja nogometne tekme."

Kot pravijo v klubu, nikakor "ne podpiramo huliganstva in vandalizma, znamo pa ločiti muho od slona. Tega, kar so doživeli naši navijači v soboto v Mariboru, ne bi pričakovali v 21. stoletju v civilizirani Evropi. Z izjemo izmenjavanja žaljivih parol in nekaj pirotehnike v prvem polčasu nismo videli ničesar, kar bi lahko napovedalo razvoj dogodkov v nadaljevanju."

Pri ljubljanskem klubu so po eni strani izrazili zadovoljstvo, da se ni vse skupaj končalo še s kakšno hujšo poškodbo, saj so na ljubljanske navijače, med katerimi so bile tudi družine, leteli najrazličnejši predmeti. Hkrati pa so opozorili, da bo dogajanje v Mariboru gotovo še imelo posledice v prihodnosti.

Naelektreno od vsega začetka

Policisti so večni derbi med NK Maribor in NK Olimpija vzeli zelo resno.

Že ob prihodu ljubljanske navijaške skupine z vlakom so jim policisti zasegli nekaj pirotehničnih sredstev. Med tekmo so štirje moški preskočili ograjo, pri tem pa se je 33-letnik poškodoval in bil z reševalnim vozilom odpeljan v Univerzitetni klinični center Maribor. Policisti so vsem izdali plačilne naloge.

Pozneje je 22-letni moški iz okolice Slovenske Bistrice, sicer navijač Maribora, na stadion pritekel s prižgano baklo, ki jo je vrgel med gostujoče navijače. Policisti so ga pridržali, zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti pa bodo zoper njega podali kazensko ovadbo pristojnemu državnemu tožilstvu.

Poteza Bistričana je tako razjezila gostujoče navijače, da so ti ob pričetku drugega polčasa pričeli z divjanjem in uničevanjem stvari, zaradi česar so jih organizatorji tekme trikrat pozvali k prenehanju kršitev. Ker zahtev niso upoštevali, so policisti odredili izpraznitev tribune in navijače pospremili do železniške postaje.

Policisti so pri tem uporabili prisilna sredstva, in sicer fizično silo, palice in plinska sredstva. Pri tem je bil 34-letni moški lažje telesno poškodovan. Lahko telesno so bili poškodovani tudi trije policisti. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi bodo policisti zoper 20-letnega moškega iz Ljubljane podali kazensko ovadbo pristojnemu državnemu tožilstvu.

Navijači stopili skupaj: Viole obmolknile

Po tekmi so policisti izdali nekaj plačilnih nalogov tudi domačim navijačem. Ker so ti želeli stadion zapustiti, da bi obračunali z gostujočimi, so jim policisti za 20 minut omejili gibanje. Eden izmed voditeljev navijaške skupine je po ozvočenju pozival k nasilnemu preboju iz tribune, zato bodo policisti zoper njega uvedli prekrškovni postopek.

Denarno pa bo kaznovan tudi NK Maribor, ki pred tekmo ni zagotovil vseh potrebnih ukrepov za vzdrževanje reda na prireditvi, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Uradna zgodba se precej razlikuje od pričevanj navijačev, ki so zgroženi nad nasilnim posredovanjem policistov. Viole tako niso želele zapustiti sektorja, da bi obračunale z ljubljanskimi Green Dragons, temveč zato, ker so želele izraziti solidarnost do svojih večjih rivalov in opozoriti na represijo nad navijači.

O tem priča tudi petnajstminutni molk južne tribune v drugem polčasu in skandiranje "Svija policija" ter "Držite se žabari", po katerem so mariborski navijači porabili preostalo pirotehniko in krenili proti izhodom, kjer jih je zadržala policija.

Komentarjev 13
  • Bojana Ozbolt 20:14 21.oktober 2012.

    naj igrajo brez navijačev vse tekme, eni in drugi. Klube kaznovat oz. naj plačajo stroške policiji, to je davkoplačevalski denar. Naj si red naredijo sami med sabo.

  • Edvard Dolinar 20:00 21.oktober 2012.

    sj kadaj pa zna nj se prasajo kdo je dal povod za izgrede ne pa da krivijo navijace OLIMPIJE ki so navijali kot se spodobi zj pa se NOVINARJI pluvajo po njih.Sramota za VIOLE in NOVINARJE ter cast GRENDRAGONOM

  • Edvard Dolinar 20:00 21.oktober 2012.

    sj kadaj pa zna nj se prasajo kdo je dal povod za izgrede ne pa da krivijo navijace OLIMPIJE ki so navijali kot se spodobi zj pa se NOVINARJI pluvajo po njih.Sramota za VIOLE in NOVINARJE ter cast GRENDRAGONOM