Slovenija
27 ogledov

Policisti na belih strminah

Rogla. Gregor Katič
Med zimskimi počitnicami bo policija poostreno nadzirala smučarje. Ob neupoštevanju pravil vas lahko kaznujejo z globo od 200 do 600 evrov in odvzemom vozovnice.

Zaradi povečanega prometa, zlasti na cestah v smeri večjih smučarskih centrov in drugih turističnih krajev, policisti na cestah svetujejo večjo previdnost. Zaradi slabega vremena in s tem povezano slabšo vidljivostjo posebno opozarjajo na pešce.

Prav tako previdnost svetujejo tudi ob obisku smučišč, kjer bodo izvajali dodaten nadzor. "Posebno pozornost bomo namenili obravnavi nesreč na smučiščih in kršitvam, ki so lahko vzrok za nesrečo," pojasnjujejo na PU Koper, kjer bodo nadzorovali smučišči Mašun in Sviščaki. Pri zadnjem je mišljeno predvsem objestno in nevarno smučanje brez nadzora hitrosti, zapuščanje smučarske proge in nenadno vračanje nazaj ter smučanje pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.

Smučarja, ki ne ravna v skladu z ukrepi za varno smučanje, se lahko kaznuje z globo od 200 do 600 evrov in odvzemom smučarske vozovnice. Ukrepi so sicer navedeni v zakonu o varnosti na smučiščih.

Za otroke obvezna čelada

Posebne pozornosti morajo biti deležni otroci in smučarji začetniki, za katere je še zlasti pomembno, da nosijo čelado in drugo zaščitno opremo. Čelada je sicer na smučišču obvezna za otroke, mlajše od 14 let.

Policisti bodo poostreno nadzirali smučišča do 3. marca. "Tako želimo doseči, da bi bilo kršitev in nesreč na snegu čim manj," so sporočili z generalne policijske uprave.

Previdno pred tatovi

Policija sicer opozarja tudi na varnost stanovanj, hiš in drugih prostorov, ki jih med počitnicami puščate prazne. "Poskrbite za videz, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten," svetujejo. "Najboljša rešitev je, da nekdo v času odsotnosti lastnikov popazi na vaše stanovanje, hišo ali poslovne prostore."

Komentarjev 2
  • allstarr111 11:10 18.februar 2013.

    Ne oni morajo met 2 deci slivivke u riti, pač pogoji dela ipd. :)

  • jakec1897 10:53 18.februar 2013.

    A žičničarje tudi kaj nadzirajo??