Slovenija > Črna kronika
52 ogledov

Policisti nad smrtjo kolega v šoku

policija Saša Despot
Policisti so pretreseni nad smrtjo svojega kolega, družini preminulega izrekajo globoko sožalje. Opozorila vladajoči politiki, naj ne podcenjuje tistih, ki skrbijo za varnost državljanov, hkrati pozivi k zaostritvi kazni v primeru napadov na policiste.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je izrekla sožalje svojcem pokojnega policista in vodstvu slovenske policije ter izrazila upanje, da bo drugi policist čim prej okreval. Ministrica ob tem poudarja, a se zaveda nevarnosti, ki so jim vsak dan priča policisti med opravljanjem dolžnosti, in obljbulja, da bo naredila vse za ustrezne in varne delovne pogoje ter ureditvijo statusa.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovičje za Žurnal24 povedal so gotovo vsi policisti ob vesti o nesreči svojih kolegov onemeli. "Da nekdo trči z namenom, da nekomu odvzame življenje, je nepojmljivo. Ne najdem primernega izraza za takšnega človeka. Gotovo vsak od policistov to doživlja, kot da bi sam sedel v avtu, saj bi lahko bil na mestu kolega, ki je umrl, kdorkoli od nekaj sto policistov, ki so danes v službi in se odzivajo na klice."

PREBERITE ŠE:

"Verjamemo, da bo znala družba takšno dejanje obsoditi. Ljudje vedno bolj dojemajo, da potrebujejo javni sektor, ko govorimo o žilvljenjih, zdravju in varnosti," je opomnil Petrovič na policijski boj za izboljšanje katastrofalnih razmer v policiji. "Te tragedije nikakor nočemo izkoriščati, vseeno pa bi morala biti jasno opozorilo vodilnim in vladi, da policisti, gasilci, medicinske sestre in drugi niso uradniki. Brez primernih resursov policisti ne morejo izvajati temeljnih nalog, torej skrbeti za varnost v državi. Prav od policistov, ki se vsak dan zavzeto lotevajo svojih nalog in razumejo svoje delo kot poslanstvo, je namreč odvisna varnostna situacija državi. Tako pa smo priče novim vladnim poskusom poseganja v naše dodatke, medtem ko sredstva za opremo, ki jo potrebujemo, dozirajo po kapljicah." 

V PSS zahtevajo ostrejše ukrepe

Odzvali so se tudi v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS), drugemu reprezentativnemu sindikatu.

"Policisti izgubljajo življenja, krute zgodbe se ponavljajo. Na žalost lahko zgolj vedno znova ugotavljamo, da je delo policistov izjemno nevarno. Policisti dnevno postajamo tarče vseh vrst storilcev, ki osebne frustracije usmerjajo na nas, policiste, ki opavljano naloge v imenu države in jo tudi neposredno predstavljamo. Storilci vseh teh gnusnih in strahopetnih napadov na policiste so ob pasivnosti in blagi kaznovalni politiki države očitno prepričani, da bodo po takšnih dejanjih igrali na karto neprištevnosti in za svoja dejanja ne bodo nikoli primerno odgovarjali."

Kot dodajajo v PSS, so že ob lanski smrti policista zahtevali spremembo zakonodaje, ki bi strožje kaznovala napade na policiste: "Zgolj in samo jasen signal s strani države, v obliki najstrožjega sankcioniranja takšnih dejanj, lahko prestavlja primerno preventivo v smeri odvrnitve  potencialnih storilcev od takšnih dejanj."

V PSS so opozorili tudi na katastrofalno stanje policijske opreme. "Res je, da smo se ob odločitvi za poklic policista zavestno odločili za delo, ki je nevarno, a časi se spreminjajo in običajni postopki policistov postajajo vse bolj nevarni za življenje. Prav država pa je tista, ki mora z vrsto ukrepov, tudi v takšnih razmerah, zagotavljati najvišjo možno stopnjo varnosti za policiste, tako s sistemskimi ukrepi kot z naboljšo osebno varnostno opremo."

"Dejstvo je, da nobena oprema in še tako dobra usposobljenost policistov ne morejo preprečiti takšnih dejanj, pa vendar se upravičeno sprašujemo ali morda posledice ne bi bile milejše v primeru, da bi policista vozila novejše, varnejše in za delo policije posebej opremljeno vozilo? Na podlagi prvih informacij sta policista pri delu v patrulji uporabljala 8 let staro vozilo, z več kot 210.000 prevoženimi kilometri! Da, s takšnimi vozili država policiste pošilja na reševanje najzahtevnješih varnostih pojavov!"

V dobrem letu tragično umrlo že pet policistov

V dobrem letu je to že tretji hud udarec za policijske vrste. Junija lani je na štajerski avtocesti romunski tovornjak trešščil v policijski kombi na odstavnem pasu. Umrli so trije policisti. Avgusta lani pa je policista, ko ga je ustavil, v glavo ustrelil voznik, sicer zaposlen pri Slovenski vojski. Od leta 1998 do lani policija ni beležila smrti policistov, ki bi umrli med opravljanjem službenih dolžnosti.

Tudi danes zjutraj so policisti v kroniko zadnjih 24 ur med 669 interventnimi dogodki, ki so jih obravnavali, izpostavili, da je nekdo storil kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • vih 09:03 06.julij 2015.

    joj kuk je hudo če bi bil normaln ne bi bil policaj

  • vih 09:13 05.julij 2015.

    le zakaj sj je v njihovih vrstah največ kriminalcev pa kaj za enga policaja sj jih je še okol 7000

  • Janez Janezz 08:28 05.julij 2015.

    Popolnoma podpiram sindikat policajev, zakonodajo je potrebno na tem področju zaostriti in ne nasedat kvazi demokratom, levim borcem za pravice barab. Zavedati se moramo, da mora iti policaj tja, kjer še nnjihov pes noče, torej se izpostavlja stalno nevarnosti.............