Avto
19 ogledov

Policisti pozorni na kolesarje

kolesar Saša Despot
Policisti po vsej državi začenjajo vseslovensko akcijo poostrenega nadzora nad kolesarji, ki bo potekala do 18. maja.

V prometnih nesrečah na slovenskih cestah je lani umrlo 16 kolesarjev, 155 je bilo huje, 990 pa lažje poškodovanih. Med ponesrečenci je bilo tudi več mladih. Lani je tako umrl tudi en kolesar, mlajši od 14 let, sedem jih je bilo huje poškodovanih, 62 pa lažje, je razvidno iz podatkov Generalne policijske uprave.


Statistika za zadnjih šest let kaže, da se število umrlih kolesarjev giblje med 12 in 18 letno. Podobni lanskim podatkom so tudi vsakoletni podatki o huje in lažje poškodovanih kolesarjih. Na Gorenjskem se vsako leto zgodi več kot sto prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev. Letos je bilo takih nesreč na Gorenjskem 19, od tega so jih deset povzročili kolesarji sami. Med udeleženci sta bila dva kolesarja hudo telesno poškodovana, 15 pa lažje.

Uporabljajte zaščitno čelado

"Kolesarji zato vozite varno in s prilagojeno hitrostjo, bodite pozorni na promet, uporabljajte zaščitno čelado, vozite po pravilni strani in v smeri vožnje ter trezni," poziva predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos, ki hkrati opozarja tudi druge udeležence v prometu, naj upoštevajo predpise in skrbijo za večjo varnost tako sebe kot kolesarjev.

Policisti bodo v vseslovenski akciji za večjo varnost kolesarjev poostrili predvsem nadzor na mestih, kjer se pogosto dogajajo prometne nesreče z udeležbo kolesarjev. To so predvsem mestna središča in kolesarske povezave, kjer je veliko kolesarjev.

Medtem bodo potekale tudi dejavnosti vseslovenske kolesarske pobude Varno na kolesu. Med 7. in 19. majem se bodo na izbranih osnovnih šolah zvrstila regionalna srečanja o varnosti kolesarjev in priložnostih kolesarstva na slovenskih cestah, s podelitvijo zahval in daril sodelujočim šolam, mentorjem in učencem. Zaključna podelitev nagrad najboljšim pa bo 29. maja v Ljubljani.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 18:26 05.maj 2014.

    Kaj ne poveste ! Proti kolesarjem, nimate drugih ? No jaz sem zgleda danes nehote začel z akcijo proti voznikom . Sem prijavil traktor KR TINE 1 ker sem moral zaradi njegovega kretenoidnoidiotskega prehitevanja zapeljati z ceste na njivo ! ...prikaži več! Pa da ne bodo polcaji mislili , da bom pozabil . Da ne bo kaj narobe z obravnavo dogodka !