Slovenija
36 ogledov

Policisti pred prazniki množično na dopust?

shod policistov Saša Despot
Bodo policisti sledili sindikalistoma in pred prazniki koristili dopust? To možnost imajo, saj ima vsak policist pravico do izrabe dveh dnevov dopusta, ne glede na potrebe delovnega procesa.

"S Petrovičem greva 23. in 24. decembra na dopust, s tem pa sva seznanila vse ostale, da imajo tudi oni to pravico, to možnost,"  nam je dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič. 

Se bodo policisti odločili za to možnost?

Vsak policist ima pravico do izrabe dveh dnevov letnega dopusta, ki ju sam določi, ne glede na potrebe delovnega procesa, delodajalca pa mora o tem obvestiti najmanj tri dni prej.

Uroševič pričakuje, da jo bodo izkoristili: "Glejte, ob pozivu na množični shod, so mnogi računali, da bova s Petrovičem sama tam oziroma, da nas bo samo nekaj," je na nedavni množični odziv policistov na shod spomnil Uroševič.

shod policistov | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Gre torej še za eno možnost zaostritve stavke, oziroma nadaljevanje stavkovnih aktivnosti, policisti namreč od predsednika vlade Mira Cerarja pričakujejo hitro in odločno ukrepanje ter zagotovitev potrebnih sredstev za policijo, pričakujejo tudi, da jih bo seznanil, kdaj bo te zadeve uredil.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič je ob tem pojasnil,  da se predsednika sindikatov v teh dneh odpravljata na teren, kjer bosta skupaj z drugimi ugotavljala, ali so spoštovani vsi delovnopravni predpisi. "To je zelo pomembno vprašanje, kajti na račun nespoštovanja predpisov je zdržala južna meja, migracijski tok." S pravnimi sredstvi bodo zahtevali spoštovanje vseh predpisov za varstvo pri delu in v zvezi z delovnopravnim razmerjem, je napovedal predsednik PSS. 

Ne vedo, o čem se namerava vlada pogajati

Oba predsednika sindikatov sta še pojasnila, da pred sredinim napovedanim nadaljevanjem pogajanj z vladno pogajalsko skupino nista prejela nobenih pogajalskih izhodišč, zato sploh ne vesta, o čem naj bi se pogajala z vlado: "Zdi se mi nezaslišano, da nam po desetih dneh prekinjenih pogajanj ne pošljejo temeljnih izhodišč, torej finančnih okvirov, o čemer se bomo v sredo sploh lahko pogovarjali, zato sva vladno pogajalsko skupino obvestila, da takoj zahtevava, da nam pošljejo izhodišča za pogajanja." je še dejal predsednik SPS Zoran Petrovič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Vesoljec 00:13 15.december 2015.

    Dvomim, da bi tako govoril, ko bi ti policist(i)( reševal življenje.

  • h3o 23:16 14.december 2015.

    in dopustu...

  • Avatar olor
    olor 22:52 14.december 2015.

    Na dopust? Delodajalec ti ga mora odobriti. S koliko dni LD sam razpolagaš?