Slovenija > Črna kronika
169 ogledov

Dekleta oddajali za 1.500 evrov na dan

prostitutka EPA
Kriminalna združba si je dekleta podredila tako, da so jih prisilili v finančno odvisnost in s tem v prostitucijo. Dekleta so brez njihove vrednosti "oddajali" za 1.500 evrov na dan.

Pretekli konec tedna so ljubljanski in novogoriški kriminalisti sklenili večmesečno preiskavo trgovine z ljudmi.

Ljubljanski kriminalisti so zbrali dovolj dokazov zoper pet storilcev in eno pravno osebo iz Nove Gorice. Za štiri je ljubljansko okrožno sodišče odredilo pripor.

Plačati, če so hotele na dopust

Hudodelska združba je vsaj od leta 2009 v Sloveniji nastanila večje število tujk. Te so silili, da so se v različnih lokalih na Krasu, Dolenjskem in okolice Ljubljane, hotelih, domovih strank in vikendih vdajale prostituciji. V treh klubih so dobili 58 tujk in več deset gostov. Večina teh deklet se sploh ni prepoznala kot žrtev. Ravno zaradi slednjega je odkrivanje trgovine z ljudmi še težje.

Način, kako so jih pripeljali v Slovenijo, je že ustaljen: obljubili so jim, da bodo delale kot natakarice ali plesalke, s fiktivnimi pogodbami o zaposlitvi so jim omogočili zakonit vstop v državo. Dekleta prihajajo iz Dominikanske republike, Ukrajine, Slovaške,  Kolumbije, Moldavije, Brazilije, Hrvaške, Italije, Belorusije, Bolgarije, Makedonije, Češke, Madžarske, Rusije in Romunije.

Podrejanje z denarnimi kaznimi

Nadzor nad žrtvami so vzdrževali s pomočjo njihove finančne odvisnosti. Delati so morale vsak dan v tednu, najmanj šest ur na dan. Niso se smele družiti z ljudmi zunaj lokala, v klubih pa so se morale družiti s strankami. Če so prekršile ta ali katerakoli druga pravila, so jim zagrozili z deportacijo ali pa so morale plačati kazen, ki je znašala od 20 do 500 evrov. Če so želele imeti prost dan ali oditi na dopust, so morale prav tako plačati odškodnino.

Sodelovala tudi Moldavijka

Podobno zgodbo so odkrili tudi novogoriški kriminalisti. Ti so opravili hišne preiskave pri šestih fizičnih osebah in eni pravni. Zbrali so dovolj dokazov za kazensko ovadbo zoper tri slovenske državljane in 28-letno državljanko Moldavije. Z združbo je sodelovalo več ljudi iz Italije, s čimer se tamkajšnji organi še ukvarjajo.

Združba je v nočnem lokalu, ki je v lasti podjetja iz Nove Gorice, od začetka leta 2012 nastanila večje število žensk, ki so jih silili v prostitucijo.

Zvodnikom pol zaslužka

Novogoriški kriminalisti so ugotovili, da so morala dekleta v lokalu delati vsak dan med 22. in 4. uro. Za enourno druženje brez spolnih uslug je morala stranka naročiti steklenico penine, za kar je plačala 130 evrov. Za 10-minutni spolni odnos v sobi lokala so morali doplačati še 45 evrov za najem sobe. Poleg tega so morali dekletom neposredno izročiti sto evrov. Dekleta pa so morala od tega od 45 do 50 evrov izročiti članom kriminalne združbe.

200 evrov za prost dan

Če so kršile pravila, ki so jih je postavili, so morale plačati od 20 do 100 evrov. Prebivale so v stanovanjski hiši v bližini nočnega lokala. V sobi so bile po tri ali štiri, plačevati pa so morale po pet evrov najemnine na dan. Plačevale so tudi druge stroške, za elektriko, vodo in ogrevanje. Prosti dan pa jih je stal 200 evrov.

Člani kriminalne združbe so dekleta brez njihove vednosti ponudili v uporabo drugim, za kar so na dan zahtevali 1.500 evrov.

V tem nočnem lokalu je delalo 15 deklet iz Ukrajine in Moldavije. Policija jim je skupaj z nevladno organizacijo ponudila krizno namestitev, ki pa je niso sprejele.

Komentarjev 12
  • malonaokoli 17:10 11.oktober 2016.

    legalizacija javne hiše je nujna, da bosta varnost za zdravje zagotovljena.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:11 11.december 2015.

    To so težke zgodbe teh deklet.... ne razumem kako so lahko trgovci z belim blagom tako zelo brez vsake iskrice sočutja.

  • Žurnalček 15:01 05.april 2013.

    Ponudili nastanitev.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rukent u MARICO, pa odpelat do meje in tam skipat !