Slovenija > Črna kronika
118 ogledov

Policisti razbili mrežo trgovine z ljudmi in drogo

Trgovina z ljudmi Profimedias
Sedemintridesetletna Slovenka, ki je vodila kriminalno združbo, je več deklet silila v prostitucijo in od njih zahtevala polovico zaslužka. Združba se je ukvarjala tudi s preprodajo heroina in kokaina.

Policisti so razbili kriminalno mrežo, ki jo je vodila 37-letna Slovenka s pomočjo dveh slovenskih in dveh srbskih državljanov. Na območju Srbije in Bosne in Hercegovine so iskali dekleta, ki bi v Sloveniji izvajale erotično masažo. Obljubljali so jim zaslužek med dva in tri tisoč evrov ter nastanitev. Ko so jih prepeljali v Slovenijo, pa so jim povedali, da njihova "naloga" ne bo masaža, ampak prostitucija. Ob tem so jim člani kriminalne mreže zaplenili polovico zaslužka.

"Izkoriščali so šibak materialni standard žrtev," je navedel Stojan Belšak, višji kriminalistični inšpektor ljubljanske policijske uprave, ki je predstavil epilog desetmesečne preiskave, kjer so identificirali najmanj 12 žrtev trgovine z ljudmi. Sumijo, da jih je še veliko več.

Glavna osumljenka, 37-letna Slovenka, je dekleta novačila, ostali pa so nato poskrbeli za njihov prevoz, namestitev, nadzor nad njimi in pobiranje denarja. Kriminalisti so ugotovili, da so bile žrtve nameščene v najmanj petih stanovanjih v Šiški in za Bežigradom, kjer so živele in nudile spolne usluge.

Stalen nadzor in grožnje, od deklet zahtevali polovico zaslužka

Zasežene droge  | Avtor: PU Ljubljana PU Ljubljana
Dekletom so prepovedali hoditi izven stanovanja, prav tako pa so morale članom kriminalne združbe poročati, koliko strank so imele. Nadzirali so jih tudi s pomočjo komentarjev in ocen na spletnih straneh, kjer se prostitucija oglašuje. V primeru negativnih komentarjev in ocen so dekleta "podučili", v nekaterih primerih pa so jim grozili tudi z vrnitvijo v državo, "kjer bodo spet brez denarja" in prijavo policistom.

Polovico zaslužka so morale dekleta predati članom kriminalne združbe. Četudi so zaslužile manj od predvidenega zneska - pol ure za 70 evrov, ura za 100 evrov -,  so dekleta svojih "nadarjenem" morale predati predviden znesek.

Le Slovenka, ki je mrežo vodila, in njen 31-letni partner naj bi si na ta račun pridobila 50 tisoč evrov protipravno pridobljene koristi. Ob tem sta se ukvarjala tudi s preprodajo heroina in kokaina, s čimer sta si pridobila še 55 tisoč evrov. Ker pa nista bila zaposlena, sta od države prejemala socialno pomoč. Živela sta v najetih stanovanjih in vozila drage avtomobile.

Zaradi trgovine z ljudmi in drogo je v priporu šest osumljencev.

Kriminalne združbe povezane z združbami na zahodnem Balkanu

Tomaž Peršolja, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto, je ob tem poudaril, da je večina organiziranega kriminala posledica tesnih povezav članov kriminalnih združb z zahodnim Balkanom, ki je izvor različnih vrst drog, orožja in trgovine z ljudmi. "Vse te aktivnosti močno vplivajo na ogroženost Slovenije in širše regije."

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 09:13 27.september 2016.

    V Sloveniji je prostitucija legalno -ilegalna ! Problem so zvodniki na oblasti.

  • Avatar Leon
    Leon 09:11 27.september 2016.

    Podjetnica je kaznovana,ker dobička ni delila z pravimi osebami !

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:32 27.september 2016.

    mislim da če bi iskali punce ki bi prostovoljno delale ne bi imeli problemov ,ker jih je dovolj na tem planetu ,ali pa se puncam zdi da jim preveč odvzamejo in se počutijo oguljfano