Slovenija
13 ogledov

Policisti še nad varčevalni zakon

policist Nino Verdnik
Policijska sindikata sta v DZ vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ, so povedali v DZ in Sindikatu policistov Slovenije.

Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta tako kot večina drugih sindikatov javnega sektorja napovedala stavko in jo tudi izvedla 18. aprila. Vendar pa policijska sindikata v pogajanjih z vlado nista popuščala glede plač in drugih prejemkov zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve.

Stavko so v teh dneh še zaostrili, ker niso dobili odgovora vlade na njihove stavkovne zahteve, zatrjujejo v sindikatih. Po besedah predsednika sindikata policistov Zorana Petroviča ne drži, da ne bi pokazali interesa za iskanje kompromisa. Kot je dodal, so soglašali s kar 13 od 18 ukrepov.

Pobudo podprlo 4753 volivcev

Pobudo za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ je podprlo 4753 volivk in volivcev s prvopodpisanim Zoranom Petrovičem. Predlagajo referendumsko vprašanje, ki se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon za uravnoteženje javnih financ, ki ga je na seji 11. maja 2012 sprejel DZ?

V skladu z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi mora predsednik DZ v sedmih dneh po vložitvi pobude določiti rok za zbiranje podpisov.

Vložitev referendumske pobude pomeni, da zakon ne bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu, kar je bilo predvideno za petek. Vladna stran je v primeru referenduma že napovedala ustavno presojo referendumske pobude, ali bi lahko z odložitvijo uveljavitve omenjenega zakona nastale protiustavne posledice.

Že druga referendumska pobuda

To je letos že druga referendumska pobuda policijskih sindikatov. Policijski stavkovni odbor je namreč 20. aprila v DZ vložil pobudo za začetek postopka razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012.

Novela predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, pa do nadaljnjega ne bo smel preseči minimalne plače.

Rok za zbiranje podpisov se je začel 30. aprila, izteče pa se v nedeljo, 3. junija. Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40 tisoč volivk in volivcev, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov.

Komentarjev 5
  • erikkk 10:19 18.maj 2012.

    Boljše nisi mogel napisati ... Sam mislim da se jim referendum ne bio izšel ...

  • voje 07:00 18.maj 2012.

    Gorenak dobro začel,slabo nadaljuje,še slabše bo končal.

  • Fertel 22:55 17.maj 2012.

    Kdo pa je zakuhal brezposlenost? Tisti, ki so tajkunom kredite odobravali - vlade. Prav je, saj se borijo proti tajkunom in politikom, ki podpirajo tajkune in goljufivo cerkev. Še naši vnuki bodo plačevali pufe. Zakaj pa ne zahtevajo denarja iz ...prikaži več davčnih oaz? Zgleda, da majo res samo še policaji jajca.francek - pa še nasvet - delo ni samo kramp in lopata.