Svet
56 ogledov

Policisti ubili temnopoltega človeka, ljudje zavzeli ulice

Charlotte EPA
Guverner ameriške zvezne države Severna Karolina Pat McCrory je po dveh zaporednih nočeh nasilnih protestov v mestu Charlotte razglasil izredne razmere in vpoklical narodno gardo. V protestih, ki so izbruhnili v torek po policijskem uboju temnopoltega moškega, je bil v sredo nek moški huje ranjen in je v kritičnem stanju.

Moški je bil ranjen v streljanju, do katerega je domnevno prišlo med protestniki. Med protesti je bilo ranjenih še sedem policistov in civilist, so sporočile mestne oblasti. Policija je za razpršitev množice uporabila solzivec.

Protesti so v torek zvečer izbruhnili nekaj ur po tem, ko je policija v stanovanjskem naselju na parkirišču ubila 43-letnega temnopoltega Keitha Lamonta Scotta. V naselju, kjer je prišlo do streljanja, se je zbralo več sto ljudi in vzklikalo slogane proti policiji. V spopadih med protestniki in policijo je bilo ranjenih 16 policistov in več civilistov.

Policisti so v torek iskali neko osebo, ko so v avtomobilu videli Scotta. Po navedbah policije sicer ni bil moški, ki so ga iskali, a je dvakrat izstopil iz avtomobila z orožjem v roki. Policisti so ga večkrat pozvali, naj izstopi iz vozila in odvrže orožje. Ko je z orožjem v roki drugič izstopil, ga je temnopolti policist Brentley Vinson ustrelil. Poškodbam je podlegel kasneje v bolnišnici.

Charlotte | Avtor: EPA EPA

Sorodniki: Scott pri sebi ni imel pištole!

Scottovi sorodniki so za lokalne medije dejali, da Scott pri sebi ni imel pištole, temveč je v rokah držal knjigo, ki jo je bral, medtem ko je čakal sina. Njihove izjave so se razširile po družbenih omrežjih.

Načelnik policije okrožja Charlotte-Mecklenburg Kerr Putney je še poudaril, da v avtomobilu niso našli knjige, da pa so "zelo blizu" Scotta našli orožje. V zvezni preiskavi pregledujejo vrsto posnetkov.

V ZDA je v zadnjem času že potekalo več protestov proti policijskemu nasilju, predvsem nad temnopoltimi. Na protestih v Dallasu je pred časom strelec ubil pet policistov, več policistov in civilistov pa ranil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Zmago 08:56 22.september 2016.

    Lej spet maš neki čustveni izliv. Če bi oni počil policaja bi pa bilo OK ??Te vstavijo policaji ti pa s ............... KNJIGO v rokah ?? ;-))))v Jugi so rekli: "Pa nisam ti ja sisao vesla ! "<br ...prikaži večr />Če te vstavijo, roke v luft,............. ne pa da .................. "KNJIGO BEREŠ" ????

  • izRODEk 08:23 22.september 2016.

    Zatirani črnci v ZDA, ki se upirajo, so upanje za ta svet.Sicer pa ni dvoma: ZDA, Israhell in Savdsko Arabijo je potrebno zravnati z zemljo. Nehajte si lagati: ti drekači so zlo tega planeta. Tudi raka, ki se ...prikaži več širi po tvojem telesu, nimaš rad ampak ga sovražiš. Iz dna duše in vse bi naredil, da ga pokončaš. Tako je potrebno sovražiti to golazen.Ker pa seveda nismo enaki idioti kot oni, pa verjamem v bolj pravilno pot: Namesto popolnega uničenja popolna izolacija. Zapreti meje teh norcev: gospodarsko, politično diplomatsko, kulturno in informacijsko. Si predstavljate, da namesto ZDA na zemljevide tam raje narišemo ocean?Golazen smrdljiva ameriška, da le crknejo v mukah in čimprej...