Slovenija > Črna kronika
269 ogledov

Policisti v Mariboru odkrili trgovce z ljudmi, drogo in zdravili

Žurnal24 main
300 kriminalistov in policistov je v Sloveniji razkrinkalo več kriminalnih združb, ki so se ukvarjale s trgovino z ljudmi, drogo in prepovedanimi zdravili. Ena od združb se je ukvarjala s krajo avtomobilov višjega cenovnega razreda.

V včerajšnji zaključni kriminalistični akciji so odvzeli prostost 34 osebam, sedem jih je še v sodnem pridržanju. Specializirano državno tožilstva je obravnavalo tudi tri policiste. Policisti so se kot osumljeni pojavili v delu preiskave, ki se nanaša na trgovino s prepovedanimi zdravili, drugih podrobnosti pa na mariborski policijski upravi niso želeli izdati.

K preiskovalnemu sodniku so privedli Mariborčana, ovadili pa še tri njegove sodelavce. Mariborčan je osumljen, da je s preslepitvijo v Slovenijo pripeljal dve Slovakinji, ki so jih nato prisili, da so se prostituirale. V nočnem lokalu v Mariboru so opravljale delo barske plesalke in se za združbo prostituirale. Pri tem so jih izkoriščali tudi ekonomsko. Od dela zaslužka, ki so ga smele obdržati so morale plačevati številne namišljene kazni, pa tudi najemnino za stanovanje in prispevke za socialno varnost, zaradi česar je delež od opravljenih spolnih storitev, ki so ga smele obdržati dejansko še mnogo nižji.

Združba je osumljena tudi, da so nočnem lokalu omogočili uživanje kokaina in dajali na razpolago  na razpolago prostore za uživanje prepovedanih drog več neidentificiranim osebam. Zaradi prodaje prepovedanih drog v lokalu, pa so kriminalisti ovadili še dve osebi.

S prostitucijo se ukvarja že od leta 2003

Kriminalisti so privedli Mariborčanko in ovadili še Slovenko in Čehinjo, ki sta osumljeni trgovine z ljudmi. Privedena je specialna povratnica, ki se že vrsto let ukvarja z izkoriščanjem žrtev zaradi prostitucije, in to že najmanj od leta 2003. V kupljenem stanovanju v Mariboru, ki ga ima izključno za nastanitev žrtev in prostitucijo, kljub dejstvu, da je bila obravnavana tako v predkazenskih in kazenskih postopkih ter v prekrškovnih postopki drugih organov, se z dejavnostjo ni nehala ukvarjati.

Odkrili so tudi osebe, ki so preprodajale prepovedane droge in zdravila. Gre za snovi za zdravljenje erektilne disfunkcije (Kamagra), ki na slovenskem trgu niso dovoljene in se jih sme jemati samo pod zdravniškim nadzorom.

Vlamljali in kradli BMW-je

K preiskovalni sodnici so privedli tudi državljana BiH in Srbije, ki sta na območju Slovenije in tujine sodelovala pri velikih tatvinah. Združbo je vodil 31-letni državljan BiH, osredotočala pa se je na vlome v poslovne prostore in kraje motornih vozil znamke BMW. Pri tem se je ukvarjala še s preprodajo drog, ponarejanjem denarja in dokumentov ter prikrivanjem. Skupno si je hudodelska združba po ocenah policije pridobila protipravno premoženjsko korist v višini vsaj pol milijona evrov.

Vseh 34 oseb, med katerimi so večinoma slovenski državljani, je bilo pridržanih v Mariboru, čeprav je akcija potekala po vsej Sloveniji. K preiskovalnemu sodniku so v četrtek privedli sedem oseb, ta pa je zoper njih odredil sodno pridržanje. Čeprav so v eni od hišnih preiskav zasegli tudi pištolo, so aretacije po besedah Munde potekale brez zapletov in upiranja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ladko 21:18 30.maj 2015.

    Maribor je res evropska prestolnica kulture!