Slovenija
1742 ogledov

Policisti v pokoj že pri 54 letih

Policist Boštjan Tacol
Poklicno. Po novem bodo lahko izbirali, kdaj bodo nehali delati. Upokojili se bodo lahko poklicno ali starostno.

Nova pokojninska reforma policistom omogoča, da se lahko upokojijo poklicno, še preden izpolnijo pogoje za starostno upokojitev. Izpolniti morajo torej vsaj enega od dveh pogojev za poklicno upokojitev: dopolnitev 54 let starosti in 40 let skupne pokojninske dobe z dodano dobo ali 42 let in pol skupne pokojninske dobe z dodano dobo.

Ne smejo dobiti manj

Policisti, ki se bodo upokojili poklicno, bodo ob tem na mesec prejemali vsaj tako visoko pokojnino, kot bi znašala starostna. “Poklicna pokojnina namreč ne sme biti nižja od starostne, ki bi jo zavarovanec prejel glede na dopolnjeno pokojninsko dobo brez dodane dobe,” poudarjajo na ministrstvu za delo (MDDSZ).

Dveh pokojnin hkrati ne

Sredstva za izplačilo poklicnih pokojnin se bodo črpala iz posebnega sklada, ki ga upravlja državna Kapitalska družba. “Vanj se bodo ob uveljavitvi pravice do poklicne pokojnine prenesla zbrana sredstva na osebnem pokojninskem računu posameznika,” dodajajo na MDDSZ. “Pri policistih je sredstev na njihovih osebnih pokojninskih računih dovolj. Od leta 2001 do danes so zbrali povprečno okoli 20 tisoč evrov,” zagotavljajo v sindikatu policistov (SPS). A policist bo poklicno pokojnino, če se bo zanjo seveda odločil, prejemal le do trenutka, ko bo izpolnil pogoje za starostno upokojitev, saj obeh pokojnin hkrati ne bo mogoče prejemati, opozarjajo na MDDSZ. “Višina poklicne pokojnine pri vsakem posameznem zavarovancu bo različna in je ni mogoče vnaprej napovedati,” pa pojasnjujejo v SPS, ko smo jih zaprosili za nekaj splošnih izračunov.

Komentarjev 3
  • graff 14:59 02.februar 2013.

    V primeru, da bi pa še hoteli delati naj se pa zaposlijo v gospodarstvu.....a pr teb, Tovšakovi, Černigoju, Zidarju, Pavčku, Miliču, Vovku, Šrotu, Bavčarju, dej zbud se . Kar se tiče bolje plačanih v pisarni ti lahko povem, imam v ...prikaži več družini enega, so z fakulteto slabše plačani kot vzgojiteljica v vrtcu, Navaden policaj v turnusu nese šefa postaje v plači, da ti bo jasno.

  • patron 11:19 02.februar 2013.

    hehe

  • Klada 10:32 02.februar 2013.

    Sedaj se tisti policisti,ki so na terenu upokojijo takoj, ko izpolnijo pogoj, ostali, ki so pa v pisarnah in precej bolje plačani pa podaljšujejo v nedogled......V državni upravi bi se morali vsi upokojiti takoj, ko izpolnijo pogoj, tako, kot imajo ...prikaži več to vojaki Slovenske vojske. V primeru, da bi pa še hoteli delati naj se pa zaposlijo v gospodarstvu.....