Slovenija
201 ogledov

Policisti zmagali na sodišču, koristi za vse delavce

shod policistov Saša Despot
Policijski sindikat Slovenije je na sodišču dosegel pomembno zmago, sodba pa je po njihovi oceni pomembna za vse delavce.

Sodišče je namreč odločilo, da delodajalec delavca ne sme enostransko prisiliti v koriščenje nadur. 

"Sodišče je upoštevalo sodno prakso sodišča EU, na katero smo se sklicevali, in s tem jasno zavzelo stališče, da enostranska kompenzacija nadurnega dela s strani delodajalca skladno z Zakonom o delovnih razmerjih ni dovoljena," so pojasnili v sporočilu za javnost. 

Višje sodišče je odločitev sprejelo že 20. januarja letos, a je nato vlada vložila zahtevo za revizijo, s katero pa ni uspela. 

Sodišče je sklenilo, da enostranska kompenzacija nadur brez soglasja zaposlenega ni dopustna ter je je treba presežke (nadure) ob zaključku referenčnega obdobja (gre za neneakomerno porazdeljen delovni čas) potrebno policistom plačati kot nadure, kompenzirati pa jih je dopustno šele od uveljavitve Stavkovnega sporazuma 2013, vendar le v primeru pridobljenega soglasja policista za kompenzacijo. 

"V zvezi z navedenim bomo delodajalca pozvali, da glede na pravnomočno sodbo vsem zaposlenim poplača nadure kot sledi iz predmetne sodbe. V kolikor so nadrejeni policistom v zadnjih letih enostransko kompenzirali nadure (brez pridobljenega soglasja) in so policisti zato prejeli le 30-odstotni dodatek, ne pa izplačane celotne nadure v višini 130 odstotkov,  policistom pripada še plačilo razlike v višini 100 odstotkov ure, v breme delodajalca," so pojasnili v sindikatu, ki ga vodi Radivoj Uroševič.

Tudi gasilci dosegli svoje

Pomembno zmago na sodišču je dosegel tudi Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije. Delodajalci bodo namreč morali po odločbi Delovnega in socialnega sodišča poklicnim gasilcem, ki opravljajo delo v izmenah ali turnusu za delo v nočnem času priznati in izplačati 50 odstotno višje nadomestilo stroškov za malico, skupaj z zakonitimi obrestmi. 

"Sprenevedanje, ignoranca in kršenje zakonskih obveznosti delodajalcev nas je prisililo k temu, da smo se za obrambo pravic poklicnih gasilcev morali zateči na sodišče," so zapisali pri SPG. "Posledično se je razkrilo več nezakonitosti, ki so si jih v osebno korist privoščili nekateri direktorji poklicnih gasilskih enot."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • miki1234 07:08 16.maj 2017.

    večkrat sem doživel, da so gospodje v modrem po več ur sedijo v kafičih... a to so njihove nadure?

  • Pepe007 10:18 15.maj 2017.

    Predvsem bi država morala biti zgled organizacije in razporeditve dela in bi morale nadure nastopati samo izjemoma.

  • wolf.ata 09:23 15.maj 2017.

    MORALO BI VELJATI ZA VSE DELAVCE !