Slovenija
109 ogledov

Policistom in občanom podelili medalje za hrabrost in požrtvovalnost

medalje Anže Petkovšek
Situacije, v katerih so se znašli nagrajenci, so zahtevale hiter odziv, pogum in zbranost. Nagrade za požrtvovalnost in hrabrost je letos prejelo 21 policistov, vojak in trije občani.

Noben zakon od policista ne more zahtevati, naj tvega svoje življenje, da bi rešil življenje nekoga drugega. A policisti to počnejo velikokrat, je na podelitvi medalj za požrtvovalnost in hrabrost dejal generalni direktor policije Marjan Fank.

 

medalje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vse situacije, v katerih so se znašli nagrajenci, so po besedah Fanka zahtevale hiter odziv, pogum in zbranost. Na žalost se niso vse dobro končale, kot bi si želeli,  je še dodal direktor policije:

"Med nami je policist, ki se je soočil s situacijo, ko mu je življenje izgubil kolega", je na tragični dogodek v Litiji, ko je bil ob opravljanjem dolžnosti ubit policist Damjan Kukovič, spomnil Fank. Njegov sodelavec Peter Jelenc je danes prejel medaljo za hrabrost.

Ta nahrbtnik nosim sam 

Peter Jelenc, policist Policijske postaje Litija po desetih mesecih še vedno težko govori o dogajanju v Litiji, ko mu je vojak Dušan Petrovčič pred očmi ustrelil kolega v glavo: 

medalje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Svojo dolžnost sem opravil. Človek težko govori, ne me narobe zastopit, nahrbtnik je moj, to je v meni noter, ne morem ga dat dol, težko je to razumet, razumite me. Nekih realnih, pametnih odgovorov ni,"  se dogodka spominja Jelec, ki je dodal, da bo čas prinesel svoje:

"Ne moreš pomisliti, trideset let opravljaš delo, lahko načrtuješ kaj takega, vendar nikoli nisi pripravljen. Mi smo bili res dober kolektiv, dobro smo se poznali, se spominja Peter Jelenc, ki je od konca lanskega leta spet v službi policista.

medalje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zaradi učinkovite in hrabre reakcije policista Petra Jelenca je bil kasneje prijet storilec kaznivega dejanja: "Zaradi izkazane posebne osebne hrabrosti pri opravljanju varnostnih nalog policije, pri čemer je nevarnosti izpostavil tudi svoje življenje, policistu pripada medalja za hrabrost," so pojasnili ob slavnostni podelitvi.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.