Slovenija
17 ogledov

Politbarometer: Najnižja podpora vladi

slovenija 16.04.12 Janez Jansa, Vinko Gorenak, Zvonko Cernac, Karel Erjavec, Jan Boštjan Tacol
V prvi letošnji raziskavi Politbarometer vlado Janeza Janše podpira le še 16 odstotkov vprašanih. Večina meni, da bi morala Janša in Zoran Janković odstopiti. Velika podpora reformam in protestom.

Nosilci izvršne veje oblasti, še posebej predsednik vlade,so po zadnji raziskavi Politbarometer izgubili legitimnost, so sporočili iz Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij, ki raziskavo opravlja. Vlado Janeza Janše po prvih rezultatih podpira le še 16 odstotkov vprašanih. V prejšnji raziskavi, septembra lani, je vlado podprlo 21 odstotkov vprašanih.

Najnižji oceni vladi in premierju

Center je javno objavil prvo delno poročilo o izsledkih raziskave, ki med drugim kaže, da sta vlada in predsednik vlade tokrat deležna doslej najnižje ocene uspešnosti svojega delovanja. Povprečna ocena vlade je namreč 2,01, premiera pa 1,88, pri čemer so anketiranci lahko podali ocene od 1 (najslabše) do 5 (najboljše).

Med podporniki vlade je večina preferentov SDS in NSi, medtem ko vlada skoraj ni deležna podpore med preferenti preostalih koalicijskih strank.

80 odstotkov za odstop Janše in Jankovića

Na vprašanje, ali naj zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopita, je več kot 80 odstotkov anketiranih pritrdilno odgovorilo tako v primeru premiera Janše kot v primeru ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

90 odstotkov nezadovoljnih z demokracijo

Ocena razmer v političnem preseku je izražena skozi izrekanje (ne)zadovoljstva z demokracijo. S stanjem demokracije v slovenski družbi je v aktualnem preseku nezadovoljnih 90 odstotkov vseh vprašanih. Med njimi je z nekaj več zadovoljstva z demokratičnimi razmerami preferentov SDS in SLS, desno samoopredeljenih (17 odstotkov) in le osnovnošolsko izobraženih (15 odstotkov).

Velika podpora protestom...

Velika večina vprašanih (76 odstotkov) izreka podporo protestniškim gibanjem, od tega jih 46 odstotkov meni, da bi se ta protestna gibanja morala oblikovati v novo stranko, 36 odstotkov pa jih meni nasprotno.

… in reformam

Med pogledi na alternativne izhode iz družbene krize 60 odstotkov vprašanih meni, da je treba družbo postopoma izboljšati z reformami, 30 odstotkov pa jih vidi potrebo po koreniti spremembi celotnega načina delovanja naše družbe z revolucionarno akcijo. Štirje odstotki menijo, da je treba družbo braniti pred spremembami.

Največ zaupanja slovenski vojski

Med vsemi 20 institucijami, ki so vključene v opazovanje zaupanja, so na vrhu z največ zaupanja umeščeni Slovenska vojska, šolstvo, zdravstvo, Komisija za preprečevanje korupcije, policija in predsednik republike. Na dno, z največ izraženega nezaupanja pa predsednik vlade in vlada, državni zbor, politične stranke in sodišča, pa tudi Banka Slovenije.

Komentarjev 12
  • Scott 04:19 21.januar 2013.

    Že eno leto govorite,kako nimate kaj jesti,pa še kar živite?Lažete in se sprenevedate!Če pa je res tako hudo;v naših kontejnerjih je ogromno,ogromno hrane s še veljavnim rokom.?Pridite,odnesite in se najejte,hvaležni vam bomo,saj bodo stroški odvoza nižji,zaradi manjših količin odpadkov.

  • Scott 04:19 21.januar 2013.

    Že eno leto govorite,kako nimate kaj jesti,pa še kar živite?Lažete in se sprenevedate!Če pa je res tako hudo;v naših kontejnerjih je ogromno,ogromno hrane s še veljavnim rokom.?Pridite,odnesite in se najejte,hvaležni vam bomo,saj bodo stroški odvoza nižji,zaradi manjših količin odpadkov.

  • provni 19:53 20.januar 2013.

    Če je 4 petine volivcev proti Vladi mora odstopiti. Vsi na volišča. Najprej pa odstop Janše in Vlade. Pa srečno Slovenija.