Slovenija
24 ogledov

Politična stranka – rizično podjetje

banka Shutterstock
Banke delajo sezname rizičnih dejavnosti, kjer so manj radodarne s krediti. Obrtniki pravijo: Rizični smo vsi.

Samostojnim podjetnikom, ki delujejo v rizičnih dejavnostih, banke ne dajo kredita, čeprav njihovo podjetje dobro posluje, nas je opozoril avtoprevoznik.

Na banki Hypo Alpe Adria so odgovorili, da rizičnih dejavnosti sicer nimajo definiranih, vendar banka trenutno omejuje obseg financiranja podjetij, ki poslujejo v ladjedelništvu, tekstilni industriji, igralništvu, turizmu in hotelirstvu, ter političnih strank in tistih, ki se ukvarjajo z novimi, še nepreverjenimi tehnologijami.

Da je dejavnost lahko okoliščina, ki zahteva dodatne informacije ter posledično tudi pogoje in strukturo posla, so priznali tudi v Raiffeisen banki: “Imamo seznam rizičnih dejavnosti, prav tako redno preverjamo indikatorje in na podlagi teh seznam tudi spreminjamo.” Seznama pa nam niso želeli posredovati.

Iz UniCredita so nam sporočili, da ne financirajo iger na srečo, izdelave orožja, terorizma, prostitucije, trgovine z mamili in podobnih dejavnosti. V NLB pa so povedali, da ni nobena skrivnost, da so gradbeništvo, finančni holdingi, transport in nekatere veje trgovine dejavnosti z visoko stopnjo tveganja, pri katerih banka ravna še posebno previdno. To pa, kot so poudarili, ne pomeni nujno, da finančno ne podprejo podjetnikov iz navedenih panog, če imajo ti kakovostne projekte z zagotovljenimi prihodki in ustrezno zavarovanje.

“To je le izgovor bank”

“Banke so si za določene dejavnosti izmislile, da so rizične, in jih ne financirajo, kar je velika katastrofa. To je čisti izgovor bank. Banke so pretoge, naše pa še presocialistične,” meni Štefan Pavlinjek, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Prepričan je, da bi banke morale kreditirati podjetja, če imajo ta plačane dajatve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.