Slovenija
31 ogledov

"Političnega kupčkanja ne bo!"

Vlada za nadzornike SDH išče ljudi, ki niso pripadniki lobistićčnih omrežij, zagotavlja predsednik vlade.

Vlada pri vseh imenovanjih zavrača politično kupčkanje in tega vodila se bo držala tudi v prihodnje, je danes v DZ zatrdil predsednik vlade Miro Cerar. To bo veljalo tudi pri izbiri nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH), katerih predlog Cerar pričakuje na seji vlade ta teden.

Soglasje bo dal tudi DZ

Na javni razpis za nadzornike SDH se je prijavilo 47 kandidatov in strokovna komisija, ki je - kot je povedal Cerar - ostala nespremenjena še iz prejšnjega mandata, je vse te prijave preučila, neustrezne izločila, med ustreznimi pa naredila ožji izbor kandidatov.

Med temi bo zdaj finančni minister Dušan Mramor oblikoval predlog najbolj ustreznih kandidatov, ki ga Cerar pričakuje v prihodnjih dneh, vlada pa ga po obravnavala ta teden. "Na koncu bo dal soglasje DZ, torej boste udeleženi v tem procesu," je Cerar odgovoril poslancu ZaAB Janiju Möderndorferju, ki ga je zanimalo, kako bo zagotovil, da ne bo prišlo do političnih imenovanj nadzornikov SDH.

Premier je ob tem še zagotovil, da vlada vedno išče takšne ljudi, ki so kos nalogam in pri njih ne obstaja sum, da bi odločali pristransko kot pripadniki nekih političnih, gospodarskih ali drugih lobističnih omrežij. Tega vodila se bo vlada zagotovo držala, je zatrdil ter dodal, da se moramo za to vsi zavzemati, če želimo Slovenijo prenoviti.

DZ bo lahko dal soglasje le k celostnemu predlogu

Na dodatno vprašanje Möderndorferja, ali se bo uprl skušnjavam, ko mu bodo koalicijski partnerji predlagali svoja imena, pa je Cerar odvrnil, da sam osebno takšnih skušnjav nima. "Če jih vidim, se borim proti njim, vsekakor pa ne dovolim, da prodrejo v take postopke, ki morajo pripeljati do politično in predvsem strokovno neoporečne izbire," je dejal.

Nadzorni svet SDH bo imel pet članov, imenovani bodo za petletni mandat z možnostjo enkratne ponovne izvolitve. To morajo biti ljudje z integriteto ter strokovnimi znanji, izkušnjami in kompetencami na svojih področjih, je podaril Cerar.

Nadzornike bo na predlog vlade imenoval DZ, pri tem pa bo lahko dal soglasje le k celotnemu predlogu in ga ne bo mogel spreminjati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.