Slovenija
105 ogledov

Politično korekten slovar

sprehod Shutterstock
Spremembe SSKJ. Vaš partner in hišni ljubljenček še nista družina.

Vaš partner in hišni ljubljenček žal še ne tvorita družine, vsaj sodeč po novi izdaji Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ), ki bo predvidoma izšel v oktobru ali novembru. Se pa definicija družine iz "zakonski par z otroki ali brez njih" spreminja v sodobnejšo "skupnost enega ali obeh staršev z otroki ali brez". Slovar torej kot pogoj za družino postavlja starševstvo, pojasnjuje Marko Snoj, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, kjer novi slovar pripravljajo.

Slovenski jezik bo tako spremembe družine na papirju dočakal desetletje po tem, ko jih je že sprejela Organizacija združenih narodov, ki kot družino obravnava vsaj eno odraslo osebo, ki razmeroma trajno skrbi za vsaj enega otroka. Sociologinja Tanja Rener pravi, da je korak, ki ga bo novi slovar naredil, zgolj droben, "a pomemben korak v prilagajanju dejanskim življenjskim razmeram". Renerjeva dodaja, da bi bil sicer obupno zastarel.

Istospolnih porok v slovarju še ne bo

"Vse pomenske razlage besed iz pomenskih polj 'družina' in 'zakonska oziroma zunajzakonska zveza' bodo prenovljene," še pojasnjuje Snoj in dodaja, da bodo tudi homoseksualne zveze predstavljene brez predsodkov: "Slovar bo torej s tega stališča sodoben." Pravi, da je bilo besedje, ki obravnava spolne prakse in družinske odnose, "temeljito pregledano in očiščeno vsega, kar bi utegnilo biti politično nekorektno". V ta namen so dodali tudi več zgledov in primerov, ki izkazujejo prakso. Zgolj kot zgled bo tako v slovar umeščena istospolna poroka. Kot samostojno geslo bi istospolne poroke umestili v slovar le, če bi v Sloveniji uzakonili istospolne zakonske skupnosti, še dodaja Snoj.

Koruzniki ne bodo več "priležniki"

Spremembe se v novem slovarju obetajo tudi koruznikom, ki ne bodo več opredeljeni kot "priležniki", temveč kot "kdor živi s kom v zunajzakonski zvezi". Pri besedi fant bo v tretjem pomenu navedeno tudi "mlad neporočen moški, ki je v ljubezenskem odnosu do druge osebe, navadno dekleta", pri besedi dekle pa "mlada neporočena ženska, ki je v ljubezenskem odnosu do druge osebe, navadno fanta". Z dodajanjem besede navadno po Snojevih besedah vključujejo tudi istospolne ljubezenske odnose. Posodobljeni pa bodo tudi konotativni pomeni nekaterih besed, ki se danes uporabljajo zgolj slabšalno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.