Svet
39 ogledov

Poljska: poslanec v parlamentu želel prižgati džojnt

Janusz Palikot EPA
Vodja nedavno ustanovljene levičarske stranke na Poljskem Janusz Palikot je danes napovedal, da bo v parlamentu prižgal džojnt. Po grožnjah s sankcijami je na koncu prižgal zgolj kadilo.

Janusz Palikot, ki je pred volitvami oktobra lani ustanovil svoje gibanje, se zavzema za legalizacijo mehkih drog v sicer precej konservativni Poljski.

Vendar pa je Palikot zaradi svoje namere prišel navzkriž s predsednico parlamenta Ewo Kopacz, ki je zagrozila, da ne bo dovolila, da se v hramu demokracije krši zakon, in da ga bo, če uresniči svojo napoved, prijavila pristojnim oblastem.

Kontroverzni politik, ki je sicer znan po svojih protiklerikalnih stališčih ter zagovarjanju splava in civilne zveze istospolnih parov, je želel vstopiti v eno od pisarn parlamenta in tam prižgati džojnt. Na koncu pa je prižgal zgolj kadilo, ki je po njegovih besedah vsebovalo manjšo, a še dovoljeno količino marihuane.

Manjkajo mu trije glasovi

"Rad bi obsodil hipokrizijo v zvezi z uživanjem marihuane," je novinarjem dejal Palikot. "Če nekdo reče, da bo prižgal džojnt v parlamentu, je reakcija podobna, kot če bi kdo napovedal državni udar," je potožil poslanec.

Palikot si sicer prizadeva v parlamentu predložiti zakon, ki bi dekriminaliziral posedovanje manjše količine marihuane. Vendar pa ima njegov predlog malo možnosti, da bi bil sprejet. Palikotovo gibanje je sicer na oktobrskih volitvah prejelo deset odstotkov glasov volivcev in postalo tretja najmočnejša parlamentarna stranka, vendar ji za potrditev predlaganega zakona manjkajo glasovi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.