Slovenija
14 ogledov

Poln tank sedem evrov dražji

Bencin podražitve Bobo
V začetku leta je bil poln 50-litrski rezervoar bencina za dobrih sedem evrov cenejši kot bo ob vstopu v novo leto in 4,50 evra cenejši, kot je bil septembra, ko smo imeli rekordne cene bencina. Poln rezervoar dizla je dobrih pet evrov dražji, kot je bil ob začetku leta.

Če bi letos vse leto veljala cena iz začetka leta, bi v primerjavi z zdajšnjo ceno povprečni voznik za bencin porabil 200 evrov manj, kar bi zadoščalo za dve letalski vozovnici iz Ljubljane v Pariz ali Amsterdam po akcijskih cenah Adrie. Če bi vse letošnje leto veljale rekordne cene, ki smo jih imeli septembra, bi v primerjavi z zdajšnjo povprečni voznik za celoletni bencin porabil 126 evrov več.

Nihanje cen naftnih derivatov je bilo letos precejšnje. Račun za poln rezervoar je bil pri bencinu ob letošnji rekordni ceni 11,70 evra višji v primerjavi z najnižjo, pri dizlu pa je razlika pri rezervoarju med rekordno in najnižjo ceno 8,85 evra.

Dva tisočaka za bencin

Če bi bila cena vse leto enaka kot bo ob vstopu v leto 2013, bo povprečni voznik prihodnje leto za bencin porabil 2.080 evrov. Za povprečnega voznika smo upoštevali 20 tisoč kilometrov na leto in ima porabo sedem litrov na sto kilometrov, kar pomeni, da v enem letu porabi 1.400 litrov bencina.

Dizel pet evrov dražji

Poln 50-litrski rezervoar dizelskega goriva je konec leta 5,40 evra dražji, kot je bil ob začetku leta. Če bi bila cena vse letošnje leto enaka kot na začetku leta, bi povprečni voznik v primerjavi z zdajšnjo ceno prihranil dobrih 150 evrov.

Če bi cena ostala vse leto 2013 enaka, ki povprečni voznik letos za dizelsko gorivo porabil 1.939 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.