Slovenija
20 ogledov

Počivalšek je novi gospodarski minister

Zdenko Počivalšek Saša Despot
Poslanci so imenovali novega ministra za gospodarstvo.

Državni zbor je na izredni seji s 53 glasovi za in 14 proti potrdil 57-letnega Zdravka Počivalška za gospodarskega ministra. Ta je tako zasedel stolček, ki je izpraznjen že od konca oktobra.

Počivalšek je takoj po izvolitvi zaprisegel. "Spoštovane in spoštovani, vsem skupaj se zahvaljujem za veliko podporo, ki ste mi jo dali. Zavezujem se, da bom po svojih najboljših močeh naredil vse, kar je v moji moči, da bomo napredovali na področju, ki ga bom vodil. Hvala," so bile prve besede novega ministra za gospodarstvo zbranim poslancem. 

Proti dodatnim obremenitvam gospodarstva

Počivalšek je po imenovanju novinarjem dejal, da je vesel prejete podpore. Napovedal je, da bo delal po osmih točkah, ki jih je predstavil na zaslišanju pred pristojnim odborom. Verjame, da bo naredil napredek s tem, ko se bo posla lotil korak za korakom. Ena glavnih točk v njegovem programu je vzpostavljanje podpornega okolja oz. boljših pogojev za poslovanje gospodarstva, ker "moramo negativni trend v zadnjih letih obrniti"

Čas pa bo po njegovih besedah pokazal, ali ministrstvo za gospodarstvo potrebuje kriznega menedžerja. "Nimam se za kriznega menedžerja, pač pa po zdravi logiki poskušam vleči poteze, za katere ocenjujem, da so nujno potrebne za korak naprej," je dejal. Področje, ki se ga loteva, je po njegovih besedah nekoliko širše od tega, kar je doslej počel, a verjame, da ima "še nekaj logike in razuma", da bo znal potegniti prave poteze. 

Med prioritetami je izpostavil prizadevanje, da bi gospodarstvo ubranil pred dodatnimi obremenitvami. Kot je danes dejal premier Miro Cerar, je "razumljivo, da ima minister to orientacijo", ki jo po njegovih besedah načelno podpirajo tudi v vladi. "To, kar se zdaj dogaja, je pač neka silna nuja, ko moramo uskladiti tako različne interese gospodarstva, sindikatov, delavcev, občin, študentov in seveda ožjega državnega sektorja," je pojasnil Cerar. A je prepričan, da bo prav prisotnost Počivalška v vladi prispevala k temu, da bodo lahko še bolj uravnoteženo pristopali k reševanju težav na področju usklajevanja vseh socialnih partnerjev. Cerar meni, da je ključno ohraniti socialni mir, "neko predvidljivost in stabilnost celotnega sistema, ker potem tudi gospodarstvo lažje deluje, ni demonstracij ali stavk“

Po premierejevih besedah se je Počivalšek v minulih dneh seznanil z delom ministrstva, hkrati pa je "zelo izkušen gospodarstvenik, pozna institucije, pozna ljudi s prakse na tem področju, pozna probleme“. Minister bo posle prevzel v petek dopoldne, premier pa pričakuje, da bo minister prve poteze potegnil že v prvih dneh. 

Verjame v pozitiven premik

"K delu pristopam pesimistično, zavedam se težav, ampak mislim, da imam dovolj energije in volje, da se neke zadeve, za katere mislim, da se morajo narediti, izpeljejo. Naredil bom vse, kar je v moji moči. Potrebno bo veliko usklajevanja z drugimi ministrstvu, tega sem navajen iz prejšnje službe, verjamem, da bo mogoče narediti pozitiven premik,“ je ob predstavitvi pred pristojnim odborom v torek dejal Počivalšek, ki je bil 15 let na čelu Term Olimia. 

Počivalšek je v svoji predstavitvi odboru izpostavil pomen ustvarjanja delovnih mest, podporo izvozu in izboljšanje poslovnega okolja, izstop Slovenske turistične organizacije (STO) iz agencije Spirit ter spodbujanje turizma.

Komentarjev 1
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:00 05.december 2014.

    vsaj upam da ne bo prva njegova poteza zategovanje pasu in odpuščanja in sprememba zakonov v korist tajkunom tako da navaden delavec ne bo imel niti kančka spoštovanja več.ko več nimaš kaj zgubit bo začela tečti kri.ne vem občutek imam ...prikaži več zelo slab.vse bolj se bojim slovenca na oblasti ker je vsakemu samo svoj žep ki ga fila pomemben