Slovenija
1142 ogledov

Napake pri polnjenju telefona - tako bo baterija zdržala dlje

Polnjenje baterije telefona Žurnal24 main
Litij-ionske baterije v pametnih telefonih so občutljive na različne vrste "stresa". Strokovnjaki za baterije razkrivajo, da baterije pametnega telefona ni treba polniti do 100-odstotne napolnjenosti ali čakati, da se povsem izprazni.

Po nakupu telefona je najpogostejša zamera njihovih uporabnikov ta, da se baterija prehitro izprazni. Razlog za to se skriva v vse večjih dimenzijah barvnih zaslonov pametnih telefonov, ki porabijo veliko energije. Hkrati po telefonu veliko več govorimo, kot smo v preteklosti, še vedno pa je največji dejavnik za hitro izpraznitev baterije napravilno polnjenje baterije.

Strokovnjaki iz podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo baterij za mobilne telefone, Cadex, so opisali, kaj škoduje vašemu telefonu, oziroma, kako "stres" slabo deluje na vzdržljivost baterije in njeno življenjsko dobo. Za spletni portal Tech Insider so navedli največje napake pri polnjenju telefona.

Ne puščajte ga čez noč priklopljenega na električno vtičnico

Ali s kablom polnite telefon vso noč? Po podatkih strokovnjakov je polnjenje s kablom na električno omrežje, ko je ta polna, slabo za baterijo. Baterija je zaradi tega vseskozi v stanju visoke pripravljenosti, zato se kemijske spojine v njej porabljajo. Čim je baterija napolnjena, jo izključite iz elektrike, svetujejo.

Litij-ionske baterije ni treba povsem napolniti, niti to ni zaželeno. Visoka napetost slabo vpliva na baterijo. Baterijo telefona je boljše polniti krajša obdobja tekom dneva. Namesto enega dolgega polnjenja strokovnjaki Cedexa priporočajo, da baterijo telefona polnite, kadarkoli to lahko storite.

Komentarjev 5
  • Tomaž Bogovič 00:20 24.julij 2016.

    verjetno še na poznaš znamke oukitel in serij K. sicer pa članek? Novinar bo nas učil kako dela kemija v bateriji? nobene reference,....

  • nergač 22:01 23.julij 2016.

    imam jih na sumu, da vprogramirajo okvare, ki se zgodijo kmalu po famoznih dveh letih in to pri večini telefonov...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:33 23.julij 2016.

    Lahk bi kamot zaščitil elektroniko pred vlago..ne bi stal bistveno več ampak jo ne...Le zakaj ne...