Slovenija
49 ogledov

Polovica bi vojski dala več sredstev

Slovenska Vojska Saša Despot
Petdeset odstotkov anketiranih bi Slovenski vojski namenilo več sredstev. A prej kot vojski bi vendarle dali zdravju, področju nege starejših in izobraževanju.

Slovenska javnost bi bila pripravljena privoliti v povečanje proračunskih sredstev za potrebe Slovenske vojske, so ugotovitve današnje Delove ankete. 

Za vojsko trenutno namenimo 0,94 odstotkov BDP, želeni cilj ministrstva za obrambo pa je dva odstotka BDP. Sodeč po anketi se s povišanjem sredstev za SV strinja polovica vseh vprašanih, enak delež sredstev bi vojski namenila četrtina vprašanih, slaba desetina pa bi vojski še dodatno skrčila vojaški proračun.

Prvo v vrsti je zdravje

"A ko anketirancem predstavimo možnost izbire, kateremu področju bi namenili več denarja po logiki več za maslo ali topove, dobimo bolj realno oceno, kolikšna je vnema med Slovenci za povečevanje proračunskega denarja za SV," v današnjem Delu piše Zoran Potič. 

Ko so v anketi ponudili možnost izbire, je večina vprašanih po izdatnejšem financiranju postavila na prvo mesto zdravstveni sistem (skoraj 70 odstotkov), sledi mu področje nege starejših in izobraževanje, potrebe SV so v drugi polovici lestvice institucij javnega državnega servisa, ki bi jim anketiranci namenili več denarja.

Mlačno o Natu

Udeležence ankete so spraševali tudi, kakšen vtis imajo o Natu po 13 letih članstva. Slabih 30 odstotkov gleda nanj pozitivno, približno toliko jih nima ne pozitivnih ne negativnih občutkov, četrtina pa jih Nato ocenjuje negativno.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:20 30.maj 2016.

    "Polovica bi vojski dala več sredstev"Očitno je neprestalna medijska propaganda za sredstva delovala. Posredniki si že manejo roke od gromozanskih dobičkov. Bravo Pahor. S svojim jamranjem si posredniškem lobijem zagotovil par posredniških deset-stotisočakov. Čestitke, na naslednjih volitvah te bodo ...prikaži več denarno podprli, tvojim sorodnikom bodo pa par služb al pa povišic zrihtal.

  • Avatar praufo
    praufo 09:12 30.maj 2016.

    Več za vojsko JA, če bo to v korist varnosti te države. in NE za mednarodne misije, ki služijo, vemo komu in zakaj, pa mogoče še nekaterim posameznikom, ki dobijo lepo plačane službice v bruslu.Treba se je zmenit za ...prikaži več kakšno varnost, ker varnost je širok pojem. Tudi reševanje v naravnih nesrečah bo treba bolje rešiti. Ne more biti vse na plečih gasilcev in še to prostovoljnih.

  • dragec 08:35 30.maj 2016.

    Kaj pa anketa