Svet
109 ogledov

Polovica vseh beguncev lani so bili otroci

Idomeni EPA/NAKE BATEV
V lanskem letu je bilo svoje domove zaradi oboroženih spopadov in nasilja prisiljeno zapustiti okrog 28 milijonov otrok, je včeraj objavil Unicef. Vseh razseljenih otrok, torej tudi tistih, ki so domove zapustili v upanju na boljše življenje, je bilo 50 milijonov.

Otroci tako predstavljajo polovico vseh beguncev, ki so v lanskem letu v tujini iskali varno zatočišče, 45 odstotkov jih je iz Sirije in Afganistana. Število otrok beguncev, ki potujejo sami, se je v lanskem letu povišalo na sto tisoč, kar je trikrat več v primerjavi z letom 2014.

"Nepozabne podobe posameznih otrok - drobno truplo Ajlana Kurdija, ki ga je naplavilo na obalo, po tem ko je deček utonil na poti čez morje, ali osupel in okrvavljen obraz Omrana Dagniša v reševalnem vozilu, po tem, ko je bil njegov dom popolnoma uničen - so pretresle svet. A vsaka slika, vsaka deklica ali deček, predstavljajo več milijonov otrok v nevarnosti - in to zahteva, da svoje sočutje do posameznih otrok prelijemo v delovanje, ki bo pomagalo vsem otrokom," je pozval Unicefov izvršni direktor Anthony Lake.

Kot Unicef še navaja v svojem poročilu, otroci predstavljajo nesorazmeren in naraščajoč odstotek tistih, ki iščejo zatočišče izven države rojstva. Otroci tudi predstavljajo približno tretjino svetovne populacije in približno polovico vseh beguncev. V lanskem letu je bilo okoli 45 odstotkov vseh otrok beguncev pod zaščito Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) iz Sirije in Afganistana.

Vse več otrok prečka meje držav brez spremstva. V lanskem letu je več kot 100.000 otrok brez spremstva zaprosilo za azil v 78 državah - gre za trikrat večje število kot v letu 2014. Otroci brez spremstva so med tistimi z najvišjim tveganjem za izkoriščanje in zlorabe, tudi s strani tihotapcev in trgovcev z belim blagom, še opozarja Unicef.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • ojla 14:14 08.september 2016.

    Če se smatra , da so otroci do dvajsetih ali tridesetih potem to drži. Rojstni dan si tako ali tako izbirajo po lastni želji. " Ne nas fopat z lažmi ".Na dva drastla do deset otrok adijo Evropa.

  • dd 11:38 08.september 2016.

    Kako hodijo v boljše življenje? Njihova država pa na veliko oglašuje čudovite počitnice v njihovi deželi. Kako, da ne gredo v njihove hotele in počitniške domove, ampak hodijo v naše?

  • erikkk 15:21 07.september 2016.

    Če me spomin ne vara so bili begunci med 20-35 let... torej sami mladi moški ne pa otroci ... spet hoče eden s prirejeno statistiko hoče mešat ljudem pamet.