Slovenija
89 ogledov

"Polzela kot tempirana socialna bomba"

slovenija 23.01.14. srecko cater, foto: mojca marot Mojca Marot
Delavci Polzele se sprašujejo, kdo jim še lahko pomaga, potem ko se stečaj podjetja zdi neizogiben.

Okrog 300 delavcev družbe Polzela, ki še niso prejeli decembrskih plač, podjetje pa jim od maja lani ne plačuje davkov in prispevkov na izplačane plače, se sprašujejo, kdo jim lahko še pomaga. Po njihovih navedbah družba ni plačevala niti dobaviteljem, proizvodnja nima surovin, zato ocenjujejo, da je stečaj Polzele neizogiben.

Poudarili so tudi, da je nadzorni svet v torek na hitro odpoklical članico nadzornega sveta Alijano Pleskan, ki je bila predstavnica zaposlenih, in na njeno mesto imenoval začasnega nadzornika Žarka Pirnata. Po oceni zaposlenih si je Karmen Dvorjak v funkciji predsednice uprave zagotovila večinsko podporo v nadzornemu svetu, ki mu predseduje Branka Nefat.

Zamenjavi nadzornika je sledila seja nadzornega sveta, na kateri so Roberta Tomazina odpoklicali s funkcije člana uprave, neuradno pa naj bi se Tomazin odpovedal odpravnini. Tomazin je bil konec minulega leta imenovan za predsednika uprave, potem ko je Dvorjakova tik pred božičem s tega položaja odstopila, nato pa je Dvorjakova znova prevzela vodenje družbe, ob čemer se je omenjalo, da je Tomazin ponudil odstop, a je nato sporočil, da ostaja član uprave.

Predsednici uprave ne verjamejo več

Delavci navajajo, da so ves čas čutili nesoglasje med predsednico Dvorjakovo in Tomazinom. Dvorjakova trdi, da so za nezmožnost izplačila decembrskih plač krivi neposlušni člani nadzornega sveta in Tomazin. Pri tem pa po njihovih ocenah pozablja, da Polzela po njeni odločitvi od maja lani ni plačevala davkov in prispevkov na izplačane plače.

Trditvam Dvorjakove, da je bila za neplačilo davkov v dogovoru z direktorjem celjske izpostave davčne uprave, ne verjamejo več niti najnaivnejši delavci Polzele. "Dvorjakova vse to počne samo zaradi ščitenja lastne nesposobnosti. O vsem hoče odločati sama, hkrati pa se boji, da bo označena kot edini krivec za propad Polzele," so zapisali zaposleni.

Po njihovih informacijah naj bi si Dvorjakova dala narediti kar nekaj oblek na račun podjetja, račune pa prikrila skozi modno revijo Polzele.

"Kot bi bila Polzela tempirana bomba"

Delavci ocenjujejo, da so žrtve Dvorjakove že dve leti in da se je ta agonija še stopnjevala, ko je vodenje nadzornega sveta prevzela Nefatova. "Svetovalci si izmenjujejo kljuke in pošiljajo na podjetje visoke račune. Količinska in vrednostna prodaja pa upada. Strah med delavci narašča. Bomo brez dela? Kot bi bila Polzela tempirana socialna bomba," pravijo zaposleni.

Navajajo tudi, da Dvorjakova noče slišati ali odgovoriti na vprašanja, ki ji niso po volji, delavci pa morajo biti tiho in delati za svojim strojem. "Če nam ni prav, lahko gremo. Tako pravijo v upravi," so še zapisali zaposleni.

Z bankami o reprogramu

Uprava Polzele se bo danes sestala z bankami upnicami glede reprogramiranja posojila v višini 5,5 milijona evrov. Banke so na ta reprogram pripravljene, vendar zahtevajo, naj lastniki Polzele do konca tega meseca predložijo pismo o nameri za dokapitalizacijo družbe. Vlada pa bo na eni izmed sej odločala, ali bo Polzeli, ki ji je davčna uprava konec leta 2013 blokirala transakcijske račune, odobrila milijonov evrov državne pomoči.

Komentarjev 1
  • džems 15:25 23.januar 2014.

    Zaključuje se še ena zgodba znane slovenske firme, ki je dolga leta izdelovala kvalitetne nogavice. Agonija traja že nekaj let, ne samo zadnji dve leti. Poslovanje firme se je prikrivalo s krediti, prevelikim vrednotenjem zalog....Račun bodo sedaj plačali delavci, ...prikaži večci, ki so pošteno delali za stroji ( minimalen OD ). Tudi to je običajno za Slovenijo. Najhuje je, da se ne plačuje ničesar ( dobaviteljem, prispevki delavcem… ). Tisti na vrhu pa že dalj časa vedo, da izhoda ni! Obljube in leporečenje o poslih v tujini ( o tem se je govorilo zadnji dve leti ) je le zavajanje in podaljševanje agonije, hkrati pa povečevanje dolga….Samo dolg so povečali, pa ničesar drugega.Ampak, to je normalno za našo "ljubo" Slovenijo. Za posledično situacijo pa valiti krivdo iz enega na drugega, vmes še pa kaj iztržiti….ostanke….pač še kakšno drobtinico...!Če se v dveh letih niso uspeli dokapitalizirati ali pa dobiti pomembnega kupca je najbolje,da se vse skupaj zapre . Samo na le