Zdravje > Življenjski stil
26 ogledov

Pomaga izgubiti do 1.400 kalorij na teden

dieta, ženska, pas, meter Shutterstock
Enostavna navada, ki je zelo pomembna za dobro počutje in pomaga pri shujševalnih dietah.

Pitje vode je idealen način, da boste lažje izgubljali kilograme, kaže nova raziskva strokovnjakov z Univerze Illinois.

Podatke so dobili v sklopu nacionalne raziskave o zdravju in prehrani med letoma 2005 in 2012. Analizirali so podatke 18.000 oseb in ugotovili, da ljudje v povprečju spijemo 4,2 kozarca vode na dan.

voda, pitje, pitje vode | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Sicer ljudje v povprečju zaužijemo okoli 12,4 kozarcev vode na dan, a v obliki drugih pijač in hrane. Voda tako predstavlja le okoli 30 odstotkov vse tekočine. Raziskava pa kaže, da bi bilo za vitko postavo bolje, da bi spili več navadne vode.

Do 205 kalorij na dan 

Naredili so raziskavo, kaj bi bilo, če bi ljudje brez spreminjanja drugih navad na dan spili en, dva ali tri kozarce vode več. Ugotovili so, da bi zaužili 68, 137 oziroma 205 manj kalorij na dan.

Ugotovili so, da so ti ljudje pojedli manj hitre in nezdrave hrane, manj sladkorja, natrija in nasičenih maščob. Ko smo bolj hidrirani, smo namreč tudi manj lačni.

Komentarjev 1
  • Margity Tedea 21:46 04.april 2016.

    Spet eden tistih slavnih brezveznih nasvetov. S tem niste izgubili popolnoma nobenih kalorij - ne na dan, ne na teden. Le manj ste jih zaužili. To ne pomeni, da bo prišlo do kakšne izgube teže, razen če ste bili totalno ...prikaži več dehidrirani in ste se namesto tega non-stop nažirali. Fino bi bilo, če bi ljudje ločili med prehranskimi kalorijami in kalorijami, uskladiščenimi v telesu, saj sta to dve popolnoma različni stvari. Če pa boste z vodo pretiravali in preveč zmanjšali vnos makro in mikrohranil, pa ima to za posledico celo pridobivanje teže. Ob zmanjšanju vnosa kalorij začne telo namreč razgrajevati mišice, to pa vodi v zmanjšan metabolizem in debelost. Vodo pijemo torej za žejo in hidracijo, ne pa za hujšanje.