Zdravje > Otrok
695 ogledov

Pomaga pri utrjevanju proceduralnega spomina

Osnovna šola
Spanje dobro vpliva na naše počutje, spomin in koncentracijo.

Začetek šolskega leta je odlična priložnost, da spomnimo na pomen spanca za šolarje, imunski sistem in učenje. 

“Spanje pomaga pri utrjevanju in ohranjanju spomina ter pri učenju, še posebej pri utrjevanju proceduralnega spomina, ki nam omogoča učenje različnih spretnosti in veščin,” opisujejo na Nacionalnem inštitutu za javni zdravje.

Spanje možganom omogoča, da ponovno obdelajo že naučene informacije, tako da se utrdijo in ohranijo. Pojasnjujejo, da določenim vrstam učenja koristi tudi kratek dremež čez dan: “Utrujenost se pojavi, ker možgani lahko sprejemajo le določeno količino informacij, preden dobijo možnost za nov sprejem. S spanjem se sprejete informacije obnovijo in utrdijo.”

 

Oslabi imunski sistem

Na inštitutu opozarjajo, da spanje dobro vpliva na naše počutje, spomin in koncentracijo. Ustrezno spanje, predvsem v REM fazi, vpliva tudi na naše razpoloženje. Pomanjkanje spanca se po drugi strani kaže pri naših čustvih, socialnih interakcijah in pri možnosti odločanja. “Vpliv pomanjkanja spanja na vozniške sposobnosti se kaže podobno kot pri ljudeh, ki vozijo pod vplivom alkohola,” dodajajo. 

Od spanca je odvisen tudi naš imunski in živčni sistem ter telesni razvoj. Ob pomanjkanju spanca namreč oslabi naš imunski sistem. “Spanje je tudi čas, ko se obnavlja živčni sistem. Prek nevronov potekajo tako impulzi na zavedni, kot nezavedni ravni,” opisujejo. Poleg tega se med spanjem izloča tudi hormon rasti, ki je nujen za rast otrok in ključen pri obnavljanju mišic.

Šolarji po njihovih navedbah potrebujejo od devet do deset ur spanca na dan, odraslim pa večinoma zadošča od sedem do osem ur.