Vizita za živali > Novice
67 ogledov

Dajmo 5-ko za Roka

Rok Osebni arhiv
Rokova največja sreča so psi, pred letom se je moral posloviti od svoje ljube Kiare.

Rok je ob rojstvu doživel hudo dihalno stisko. Po desetih dneh borbe za življenje je zmagal, njegova borbenost in močan značaj pa se kažeta še danes.

Zaradi težav ob rojstvu ima zdaj cerebralno paralizo IV. stopnje, zaradi tega je vezan na voziček, pri vsakodnevnih opravilih pa je odvisen od pomoči staršev. Kljub številnim pregledom, terapijam, neznosnim bolečinam in težavam, se Rok ne preda in ostaja pozitiven, nasmejan najstnik z veliko življenjske energije. K temu veliko pripomoreta tudi njegova velika ljubezen do psov in psička Hera …

Pred letom se je moral od nje posloviti 

Starša opisujeta, da so Rokova največja sreča psi. “Rok je bil že od malih nog velik ljubitelj živali,” nam je povedal oče Uroš. Ko je imel Rok komaj pet let, je v njegovo življenje prišla prijazna psička Kiara.

Uroš se spominja, da jo je Rok že kot petletni deček hodil gledati k vzrediteljici in bil iz dneva v dan bolj srečen. “Potem je prišla domov in začelo se je njegovo tesno sodelovanje z njo. Čeprav je bil v bistvu še majhen otrok, se je videlo, kako veliko mu pomenijo psi.” Uroš pojasnjuje, da je bila Kiara Rokova največja zaupnica, z njo je veliko pridobil, dala mu je potrebno samozavest, ga poslušala v težkih trenutkih in mu dajala voljo ob številnih operacijah.  

Žal je Kiara pred letom dni poginila, žalost je bila nepopisna. V njegovo življenje pa je pred kratkim prišla gladkodlaka prinašalka Hera, ki sta jo zanj pomagala izbrati tudi vzrediteljica in Jure Pribičevič iz Alfakana, kjer pomagajo pri šolanju psičke. Rok z njo pridno in vestno dela, prvi uspehi se po Uroševih besedah že kažejo. Ena od Rokovih največjih želja v tem trenutku je, da bo Hera hodila z njim ob vozičku, mu pobrala kakšno stvar in prinašala žogico.

Ganjeni nad njegovo ljubeznijo do psov

Pri Alfakanu so ganjeni nad Rokovim pozitivnim pogledom na življenje in nad njegovo ljubeznijo do psov. Zato so se odločili pomagati pri njegovi rehabilitaciji.

“Rok ima zaradi svoje spastičnosti močno skrajšane in zlepljene mišice. Po posvetu z Rokovo fizioterapevtko in mnenjem iz URI Soča so nam vsi predlagali operacijo fibrotomijo,” nam je pojasnil Rokov oče. Zaradi zlepljenosti mišic je imel namreč Rok močne bolečine po celem telesu, zato se je ponoči v bolečinah zbujal. Njegova največja želja pred operacijo je bila, da bi se lahko končno naspal.  

Operacijo je imel v prvi polovici decembra. “Že po 14 dneh se kažejo spremembe v spanju. Rok enostavno po parih letih spet prespi celo noč, se ne zbuja zaradi spazmov,” pojasnjuje oče in dodaja, da so pri sami operaciji mehansko sčistili zlepljene mišice. Z redno terapijo pa bo Rok pridobili na razteznosti mišic, posledično bo manj spazmov, manj zakrčenosti in manj bolečin.

Ker so terapije zelo drage, so se pri Alfakanu odločili, da začnejo za Roka zbirati denar, ena terapija namreč stane od 35 do 45 evrov. V prihodnosti bo Rok potreboval tudi sklop vsaj treh therasuit terapij. “Cena ene tritedenske terapije stane od 1.600 do 1.800 evrov, ves čas pa Rok potrebuje še fitnes, masaže in veliko gibanja v vodi,” pojasnjuje oče.

Starša Roku že ves čas omogočata tudi samoplačniške terapije in masaže, ki so Roku vsaj delno omilile bolečine. S tem so življenjski stroški močno povečali. Vendar vsak še najmanjši korak, vsaka ura terapije pomeni za Roka ogromno. 

Roku lahko pomagate tako, da donirate pet evrov s SMS sporočilom na 1919 s ključno besedo ROK5. Podarjenih pet evrov bo v celoti brez odbitkov namenjenih za plačilo strokškov Rokove protibolečinske terapije.

Če pa imate možnost, lahko omogočite Roku terapevtsko storitev:

  • Bobath terapije
  • Terapije Vojta
  • Therasuit terapije
  • Terapevtske masaže celega telesa
  • Plavanje
  • Jaccuzi
  • Vodeni fitness za ohranjanje mišične mase
  • BDA terapijo

Če imate podjetje, ki ponuja tovrstne terapije, lahko kontaktirate Alfakanovce na jure@alfakan.si. Več informacij najdete na njihovi strani TUKAJ

 

Komentarjev 7
  • jons 21:04 07.januar 2017.

    Meni je delovalo. Vpisal sem ROK5 na 1919 in dobil povratni odgovor: "Najlepsa hvala za vaso pomoc Roku in njegovim starsem."

  • maresem 20:21 07.januar 2017.

    Butelj zarukani. če ti je žal za kak prispevek, ga ne rabiš dat, samo zapri raje gobec, ker preveč zaudarja iz njega.

  • maresem 20:20 07.januar 2017.

    Sem želel donirat, pa ne deluje.... napiše, da je napačna ključna beseda?! No... škoda.