Šport
33 ogledov

''Pomagal bom Srbiji, a ne kot politik''

novak đoković Reuters
Srbski teniški igralec Novak Đoković si prizadeva k izboljšanju ugleda rodne Srbije, vendar ga ne mika, da bi se v prihodnosti podal v politične vode.

Najboljši tenisač s področja nekdanje Jugoslavije, Srb Novak Đoković, poskuša svoji domovini pomagati na več različnih načinov, 26-letnik pa trdi, da ga politične vode ne zanimajo.

Đoković si prizadeva popraviti negativen ugled, ki ga je Srbija dobila v 90-tih letih prejšnjega stoletja, številni srbski državljani pa se radi pošalijo, da bi bil teniški šampion nekoč lahko predsednik Srbije. ''Svoji državi želim pomagati na več načinov, a ne v vlogi politika. Fundacija Novak Đoković skrbi za otroke s posebnimi potrebami in jim poskuša zagotoviti primerno izobrazbo. Gradimo vrtce, igrišča, pomagamo institucijam in to moji državi veliko pomeni,'' je povedal drugi igralec sveta.

''Tako močno sem si želel premagati Nadala''

Đoković je v letu 2013 osvojil en turnir za grand slam (OP Avstralije), med vrhunce sezone pa prištevamo še tri turnirje serije masters in zaključni turnir najboljše osmerice World Tour Finals. Srb je sezono zaključil s 24 zaporednimi zmagami.

''Mislim, da je bilo to uspešno leto. Konstantno sem igral dobro, kar me zelo veseli. Doživel sem tri težke poraze na turnirjih za grand slam, iz katerih se bom poskušal čim več naučiti in v letu 2014 popraviti napake. Najtežji je bil poraz proti Rafaelu Nadalu v polfinalu OP Francije. Tako močno sem si ga želel premagati, vendar se to ni zgodilo. Kakorkoli, Nadal je pokazal, kako močan je. Name je naredil velik vtis, kako se je vrnil na zmagovita pota,'' je povedal Đoković.

Karierni grand slam na dosegu roke

Nole je bil v polfinalu omenjenega obračuna, ki ga je Zveza teniških profesionalcev (ATP) izbrala za najboljši obračun leta na turnirjih za grand slam, na pragu zmage proti Nadalu, saj je v petem nizu že vodil z brejkom prednosti. Špancu je nato uspel preobrat in na koncu se je z rezultatom 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7 veselil zaslužene zmage.

Če bi Đokoviću uspelo premagati Nadala, bi lahko postal šele osmi tenisač v zgodovini, ki bi osvojil vse štiri turnirje za grand slam. A Nadal turnirja, kjer je izgubil samo enkrat v svoji karieri (59-1), ne bo kar tako izpustil iz rok. Španec je OP Francije osvojil osemkrat (2005-2008, 2010-2013) v devetih poskusih, edini poraz mu je leta 2009 prizadejal Šved Robin Soderling, priložnost pa je takrat zasluženo izkoristil Roger Federer, ki se je tudi s Švedovo pomočjo dokopal do svojega edinega naslova na pariškem pesku.

Đoković že nekaj časa ne skriva, da je zmaga na Roland Garrosu njegov prvi in najpomembnejši cilj, zato bo v letu 2014 v Parizu ponovno še dodatno motiviran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.