• Pet 15 do 21 °C
  • Sob 16 do 23 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Revolucionarno?

1 komentar

Pomembno odkritje: Bodo zalivke le še stvar preteklosti?

Britanski znanstvenik: zdravilo za Alzheimerjevo bolezen zdravi zobe.

V. L. / London

 

(Foto: Sasa Despot)

Britanski znanstveniki trdijo, da v prihodnje za zdravljenje zob ne bomo več potrebovali različnih polnil oziroma zalivk. Odkrili so namreč, da zdravilo, ki ga sicer uporabljajo pri Alzheimerjeve bolezni, učinkuje na matične celice v zobni pulpi oziroma votlini. To pomeni, da se zob obnavlja sam od sebe.

Naravno popravilo zob

Da zdravilo deluje, so strokovnjaki Kraljeve akademije iz Londona ugotovili po poskusih na miših, ki so jim zobe, ki jih je načel karies, napolnili z biorazgradljivo spužvo namočeno v zdravilo.

Kot navaja študija, objavljena v reviji Science Reports, je zdravilo sprožilo proces, ki je privedel do "popolnega in učinkovitega naravnega popravila zob". Zdravilo Tideglusib je namreč spodbudilo matične celice, da so pripomogle k samoregeneraciji zoba. 

"Gre za to, da je spužva razgradljiva, kar je najpomembnejše pri tem," je dejal profesor Paul Sharpe  in dodal, da spužva namočena v zdravilo, v času regeneracije dentina, ki sicer predstavlja osnovno sestavino zoba, sprošča minerale, "zaradi katerih po zdravljenju ne ostane ničesar več, kar bi se lahko pokvarilo." Zdravnik je še dodal, da bi lahko zdravilo v ta namen razvili že v treh letih. 

"Odkrili smo dobitno kombinacijo"

V regenerativni medicini sicer obstaja bojazen, da lahko hitra delitev celic privede do razvoja raka.  Znanstveniki pomirjajo z dejstvom, da je bilo omenjeno zdravilo že večkrat preizkušeno za možgansko zdravljenje bolnikov z demenco: "Varnost zdravilo so že večkat preverili, zato upam, da smo odkrili dobitno kombinacijo," je dodal Sharpe.

dezurni@zurnal24.si 

 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentar (1)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima