• Ned 16 do 28 °C
  • Pon 17 do 27 °C
  • Tor 21 do 24 °C
več na vreme.net

Revolucionarno

0 komentarjev

Pomembno odkritje: Iz kožnih celic ustvarili spermo

Ker se kar 15 odstotkov parov spopada z neplodnostjo, od česar je ena tretjina vzrok težava s spermo, je novo odkritje španskih znanstvenikov velik korak naprej.

V. L. , STA / Barcelona

"Kaj narediti, ko nekdo, ki si želi otroka, nima dovolj spolnih celic?" sprašuje direktor inštituta za neplodnost v Valencii Carlos SimonOmenjeni inštitut je edini v Španiji, kjer se ukvarjajo izključno z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo. "To je problem, ki se ga hočemo lotiti: ustvariti spolne celice v ljudeh, ki jih nimajo dovolj," je dejal.

  •  

    15 odstokov parov se danes sooča z neplodnostjo

    Za pare, ki se soočajo z neplodnostjo je edina rešitev uporaba darovanih semenčic ali jajčec.

Znanstveniki, ki so se lotili medicinskega podviga, so zamisel dobili od Japonke Shinye Yamanaka in Britanca Johna Gordona, ki sta si leta 2012 delila Nobelovo nagrado za odkritje, da lahko zrele celice pretvorijo nazaj v matične celice, kakršne ima zarodek.

Španski znanstveniki s Simonom na čelu so uspeli reprogramirati zrele kožne celice, tako da so jim dodali gene, potrebne za nastanek spolnih celic.

Po mesecu dni so ugotovili, da se je kožna celica spremenila v zarodno celico, ki se lahko razvije v moško ali žensko spolno celico. Ugotovili so tudi, da kožna celica ni imela sposobnosti oploditve.

"To je seme, ampak potrebuje še nekaj časa za dozorevanje, da bo postalo spolna celica. To je šele začetek," je dejal Simon.

 
To je korak naprej od raziskave, ki so jo naredili Kitajci, ko so letos ustvarili miši iz umetnih spolnih celic."Pri ljudeh moramo opraviti mnogo več testiranj, saj govorimo o rojstvu otroka," je poudaril Simon.

Znanstveniki morajo upoštevati tudi pravne omejitve, saj so takšne metode dovoljene samo v nekaterih državah.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima