Slovenija
3346 ogledov

Pomočnica vzgojiteljice: Po 17 letih delovne dobe manj kot 800 evrov plače

Predšolski otroci Profimedias
Pomočnice vzgojiteljic bodo v četrtek protestirale pred vlado.

"Moja plača pomočnice po 17-letih znaša 790 evrov," pove pomočnica vzgojiteljice s Štajerske, ki se bo pridružila četrkovemu protestu pomočnic vzgojiteljic. Njena plača je le nekoliko višja od plače kolegice, ki ima le leto dni delovne dobe in zasluži 640 evrov.

Od 600 do 900 evrov

Delovno mesto pomočnik vzgojitelja je namreč uvrščeno v V. tarifni razred ter 19. izhodiščni plačni razred, kjer najnižja osnovna plača znaša 630,87 evrov (892,13 evra bruto) z možnostjo napredovanja do največ 29. plačnega razreda z neto plačo 898,49 evrov (1320 bruto). Napredovanja v plačne razrede pa so bila več let zamrznjena.

Vzgojiteljice plačane bolje

Povprečna bruto plača pomočnice vzgojiteljice v vrtcu znaša 962,76 bruto, kar je 674,03 evrov neto, medtem ko je povprečna plača vzgojiteljice v vrtcu 1733 evrov bruto, kar je 1133 evrov.

Pomočnica vzgojiteljice mora v vrtcu opraviti 7,5 ure dela, medtem ko vzgojiteljica 6,5 ure. Medtem ko je za vzgojitelja zahtevana sedma stopnja izobrazbe pedagoško/andragoške smeri, je pogoj za zaposlitev pomočnika vzgojitelja peta stopnja izobrazbe.

Problem zaznan že leta 2009

Vrednotenje delovnega mesta pomočnic vzgojiteljic je bilo že leta 2009 prepoznano kot anomalija v plačnem sistemu, a navkljub večkratnim zavezam vlade po njeni odpravi vse do danes ni prišlo do nikakršnega izboljšanja položaja pomočnic.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je javno pritrdila, da so zahteve pomočnic vzgojiteljic upravičene. Ministrstvu naj bi tudi že pripravilo ustrezen predlog za dvig plač pomočnic vzgojiteljic. Predlagali naj bi zvišanje plač pomočnic vzgojiteljic za dva plačna razreda, kar je po oceni Štruklja dobra osnova za pogajanja. Šolsko ministrstvo je predlog posredovalo na  ministrstvo za javno upravo, kjer menijo, da je vprašanje treba reševati v okviru odpravljanja plačnih anomalij.

To pa za pomočnice vzgojiteljic ni sprejemljivo, ki zahtevajo takojšnje zvišanje plač. "Zahtevamo izboljšanje plač, o anomalijah pa se lahko pogovarjamo naslednjih 20 let," je povedal glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj.  

Ne morejo napredovati v nazive

Protest bo skupaj s Svizom pripravil Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Sindikat VIR). Po besedah njegovega sekretarja Bojana Hribarja so se protestu pridružili, ker menijo, da so zahteve pomočnic vzgojiteljic upravičene. Spomnil je, da po zakonu pomočnice vzgojiteljic sodijo med strokovne delavke v vrtcu, kljub temu pa ne morejo napredovati v nazive.

dezurni@zurnal24.si

 

Dan za varen avto

Komentarjev 11
  • h3o 18:15 28.september 2016.

    ja čaki! enkrat na dan pa lahko postavijo tistih 20 ležalnikov! Malčki povečinoma ne serjejo v hlače, pa tudi hodit že znajo in se držati pravil! Jih gledam vsak dan na sprehodu, kako grejo v naravo! malčki se lepo obnašajo ...prikaži več in ne migovorit da imajo vzgojiteljice težko delo! Pojdi ti malo v kako fabriko, ko delaš ko budala zatistih 700 EUR in kjer imajo normo kolega, kjer delajo ženske in moški v hudem tempu! Ti verjetno še nisi videl kake proizvodnje od znotraj da bi malo primerjal! Vzgojiteljice imajo LEPO službo, in domov ne pridejo preveč utrujene. Na moj nivo se pa nisi spustil, si se prej na svojega

  • Avatar Leon
    Leon 15:24 28.september 2016.

    Problem je v nepravični delitvi denarja v javnem sektorju ! Direktorji kulturnih ustanov , plače dekanov, rektorjev ,profesorjev ter vsi dodatki za privilegije ......................denar je potrebno porezdeliti pravično ! Kdo bo prvi vrgel kamen ?

  • Gr8_1 13:27 28.september 2016.

    Se bom spustil na tvoj nivo, ki ga lahko imenujem samo debil. Verjetno še svojih otrok ne moreš poštimat kaj šele 14-24 razgrajačev. Kdo pa briše riti, postavlja ležalnike, vzgaja otroke, ki jih večina doma ne zna....Če so otroci narkomanskih ...prikaži več staršev vzgojiteljice in pomočnice ne poznajo zdravstveno stanje otroka, vendar mu ob krvavitvah pomagajo in lahko dobijo hepatitis ali kaj podobnega. To seveda prenesejo tudi na svojega partnerja, ker je inkubacijska doba tudi 6 mesecev. Potem lahko starši pripeljejo v vrtec otroka z ušmi vendar ga ne smejo pregledati brez pisnega soglasja staršev. Sodobna vozila in stanovanja so stvar prioritet. Nekdo kadi, nekdo se raje vozi v novem avtu. Pa si prepričan, da so to vzgojiteljice pomočnice? Najdi steno in se pojdi zaletavat z glavo, da se malo zbistriš. Glede na tvoj način pisanja, za kaj drugega kot, da ti odpadejo roke tako nisi primeren.