Slovenija > Črna kronika
46 ogledov

"Neapeljski trojček" krožil po Sloveniji

Ponarejeni bankovci PU Koper
Ponarejene bankovce dobivali iz Italije in jih unovčevali.

Postojnski policisti so bili v začetku meseca obveščeni o unovčitvi 20 ponarejenih bankovcev apoenske vrednosti 50 evrov. Takrat še neznani storilec jih je unovčil na bencinskem servisu ob avtocesti.

Koprski kriminalisti so v sodelovanju z najemnico bencinskega servisa prišli do ugotovitve, da bi dejanje lahko storil 24-letni moški iz Ilirske Bistrice, ki je do konca novembra delal na bencinskem servisu. Kriminalisti so mu odvzeli prostost in na njegovem domu opravili hišno preiskavo. Našli so še 138 ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

Eden že v priporu

V nadaljnjem postopku so ugotovili, da mu je v drugi polovici leta 2012 ponarejene bankovce s  pomočjo 25-letnika iz Ilirske Bistrice dobavil 28-letnik z območja Kozine, ki je trenutno v priporu prav zaradi istovrstnih dejanj. Ugotovili so tudi, da je 24-letnik iz Ilirske Bistrice septembra leta 2012 v Ljubljani skupaj s 25-letnikom iz Ilirske Bistrice unovčil ponarejeni bankovec za 50 evrov. Osumljenega  24-letnika so 6. decembra privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj po zaslišanju odredil pripor.

Dobili so ga na meji

Hišno preiskavo so opravili tudi pri 25-letnemu moškemu, ki pa je bil v tujini. Zato je bilo zoper njega razpisano iskanje, 15. decembra pa so ga prijeli na Mejnem prehodu Starod, kjer je nameraval vstopiti v Slovenijo. "Kriminalisti so mu odvzeli prostost in z njim opravili zaslišanje glede dobave ponarejenih bankovcev. O ugotovljenem so obvestili Okrožno državno tožilstvo v Kopru,ki je odredilo, da ga izpusti na prostost ter poda kazensko ovadbo po redni poti," so zapisali na PU Koper. Ovaden je tudi 28-letni moški z območja Kozine, ki je zaradi istovrstnih dejanj že v priporu.

Mednarodna združba

Kot so sporočili s policije, gre namreč za vodjo slovenskega dela kriminalne združbe, zoper katero so koprski kriminalisti od novembra 2012 do junija 2013 v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi varnostnimi organi izvajali kriminalistično preiskavo z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Združbo so sestavljali člani kriminalne združbe z območja PU Koper, PU Kranj in PU Ljubljana, ki so se ukvarjali z izvrševanjem kaznivih dejanj ponarejanja denarja, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog in prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Občutno več ponarejenih bankovcev

Član opisane združbe je bil tudi že omenjeni 25-letnik iz Ilirske Bistrice. Kriminalistično preiskavo je takrat usmerjal državni tožilec iz Specializiranega državnega tožilstva v Ljubljani, pričela  pa  se  je zaradi preiskovanja unovčevanja ponarejanja denarja, saj so koprski kriminalisti od 19. julija 2012 naprej zaznali občuten porast unovčitev ponarejenih bankovcev apoenske vrednosti 20, 50 in 100  evrov na celotnem območju PU  Koper, nekaj  bankovcev pa je bilo unovčenih tudi na drugih  območjih v Sloveniji.

Kot so takrat ugotovili, so bili sporni bankovci večinoma spravljeni v promet kot pravi predvsem na bencinskih servisih in gostinskih lokalih, kar je bilo potrjeno tudi v opisanem primeru na bencinskem servisu ob avtocesti.

"Neapeljski trojček"

V kriminalistični preiskavi je bilo v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi ugotovljeno, da bankovci izvirajo iz južne Italije in gre za  t.i. "Neapeljski trojček", in sicer ponarejene bankovce apoenske vrednosti 20, 50 in 100 evrov. Ponaredke je tako 28-letnik z območja Kozine dobavljal  iz Italije in jih na območju Slovenije predajal odjemalcem. Slednji so nato bankovce razpečevali predvsem na območju PU Koper, PU Ljubljana in PU Nova Gorica.

Komentarjev 1
  • texpower007 18:26 18.december 2013.

    jaz tud ponaredkov nimam za unovčevat!! Hvala vsem