Slovenija
24 ogledov

V Postojni bi lahko zasvetilo v nedeljo

Snežna ujma v Postojni
1/14
Žurnal24 main
Delavci Elektra Primorska bi do nedelje lahko zagotovili elektriko v mestu Postojna. Ponekod razmere slabše kot včeraj.

Delavci Elektro Primorska bodo do sobote poskušali usposobiti 20-kilovoltni daljnovod od Pivke do Postojne, s katerim bi lahko zagotovili elektriko mestu Postojna, je potrdil direktor sektorja za distribucijsko omrežje na Elektro Primorska Radko Carli. To je nova rešitev za Postojno, potem ko so se minulo noč podrli stebri na drugem daljnovodu, ki so ga skušali začasno usposobiti, da bi mestu zagotovili elektriko. Postojna je v temi že od petka.

Poskusili bodo iz Pivke čez Prestranek v Postojno pripeljati elektriko preko podeželskega voda. Tudi ta vod je poškodovan, da ga usposobijo, bodo njihove ekipe predvidoma delale do sobote zvečer, je pojasnil Carli.

Če jim to uspe, bodo v nedeljo dopoldne začeli postopoma odklapljati agregate v mestu in posamezne transformatorske postaje priklapljali na omrežje. Elektriko bodo tako dobili prebivalci v mestnem jedru. Podeželje bo še naprej na agregatih, dodaja Carli. Po njegovih besedah v Elektru Primorska računajo, da bi se njihove ekipe prihodnji teden do Postojne prebile še z Razdrtega.

Elektrika, ki bo v mesto prišla preko podeželskega daljnovoda od Pivke do Postojne, ne bo mogla napajati industrije v mestu, dodaja Carli. Za postojnsko družbo Liv so sicer že pred dnevoma zagotovili 2000-kilovatni agregat, tako da v omenjeni družbi lahko teče vsaj del proizvodnje.

Ponekod slabše kot včeraj

Gasilci, pripadniki civilne zaščite, vojska in delavci elektropodjetij ter prostovoljci še odpravljajo posledice snežne ujme. Po besedah poveljnika Gasilske zveze Slovenije Francija Petka je vsak dan na terenu približno od 4.000 do 5.000 gasilcev. "Ponekod so razmere še slabše kot včeraj, nekje pa so se izboljšale," je povedal Petek. Kot je dodal, so gasilci po šestih dneh že precej utrujeni, zato se ekipe menjujejo. Tako so šli posavski gasilci danes pomagat na Postojnsko, kjer so razmere kljub izboljšanju vremenskih pogojev niso bistveno izboljšale.

Po besedah vodje službe za stike z javnostjo Občine Postojna Milana Štulca so se ponoči podrli še trije stebri daljnovoda, tako da lahko rešijo oskrbo mesta z električno energijo le z velikimi agregati, ki pa jih v Sloveniji ni.

"Odvisni smo od Evropske unije, ki ima tako velike agregate in bi nam jih morala posoditi," je dejal Štulc. Delavci Elektra Primorske se sicer trudijo po najboljših močeh, vendar bo sanacija omrežja na Postojnskem zaradi večjih in hujših poškodb trajala nekoliko dlje.

Na Štajerskem so se razmere izboljšale

Razmere so se v popoldanskih urah na območju Elektra Maribor vendarle izboljšale. Ob 17. uri je bilo brez elektrike le še 1915 odjemalcev, medtem ko jih je bilo še sredi dneva brez okoli 5000 odjemalcev. Ujma je na območju včeraj terjala tudi prvo smrtno žrtev. Pri odstranjevanju žleda pri kraju Tinje na Pohorju umrl 20-letni fant.

Padci drevja otežujejo dostop do okvar

Na območju Elektra Ljubljane je bilo ob 18. uri brez oskrbe z električno energijo 16.000 odjemalcev. Vremenske razmere in žled na distribucijskem omrežju na območju Elektra Ljubljane še vedno povzročajo nove okvare. Zaradi padcev drevja na ceste je otežen dostop do samih okvar, kar otežuje in upočasnjuje lokalizacijo in odpravo okvar, so pojasnili v podjetju.Vse odjemalce še vedno opozarjajo, naj se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Zaradi povečane uporabe agregatov v zadnjih dneh pa ljudem svetujejo, naj jim pri priklopu agregata pomaga oseba, usposobljena za izvajanje del na elektroinstalacijah.

Na Primorskem nad led na cestah

Gasilcem in pripadnikom drugih reševalnih služb so se na Severnoprimorskem danes pridružili tudi pripadniki Slovenske vojske. Ena ekipa na Banjški planoti na Primorskem pomaga pri odstranjevanju ledu z električnih vodov, druga s hrano oskrbuje prebivalce težko dostopnih krajev na idrijsko-cerkljanskem območju.

Brez električne energije je še 4300 odjemalcev, največ med njimi na območjih Postojne, Cerknega, Idrije, Tolmina in Kobarida ter v krajih na Gori nad Ajdovščino. Regijski štab civilne zaščite za Severno Primorsko je še naprej nameščal agregate in tako posameznim odjemalcem zagotavljal oskrbo z električno energijo. Nekaj so jih posodili člani Kmečke zveze iz Furlanije Julijske krajine, v Palmanovi je Elektro Primorska prevzela večji agregat, ki ga je prav tako posodilo to združenje.

V naslednjih dneh pričakujejo dobavo še sedmih močnejših agregatov, ki jih bo na to območje dostavil avstrijski Rdeči križ.

Na Gorenjskem brez elektrike 1500 odjemalcev

Na območju Gorenjske je motena oziroma prekinjena oskrba z električno energijo še pri približno 1500 odjemalcih, so sporočili iz Elektra Gorenjska. Kot dodajajo, se vse razpoložljive ekipe na terenu v nevarnih razmerah neprestano trudijo odpravljati napake. Obenem opozarjajo, da bo do motenj pri oskrbi z elektriko prihajalo tudi v prihodnjih dneh.

Motena ali prekinjena dobava električne energije je trenutno še na območju Poljanske in Selške doline, na območju Radovljice v krajih med Lancovim do Podnarta, na območju Tržiča v vaseh pod Storžičem, v vaseh na širšem območju Preddvora in dolini Kokre proti Jezerskem ter na delu Pokljuke.

Komentarjev 1