Slovenija
42 ogledov

Ponoči se je zlivalo nad Slovenijo

dežnik
1/10
Shutterstock
Nočna močna neurja so poplavila številne ceste, sprožili so se zemeljski plazovi. Ponekod padal tudi sneg. V Ljubljani rekordna količina padavin.

Na idrijskem, cerkljanskem, škofjeloškem, osrednji Sloveniji je največ težav povzročila voda, na vzhodu države pa veter. "Podiralo je drevesa, na celjskem je 17 tisoč odjemnikov ostalo brez elektrike. Tudi nekaj manjših zalitij je, vendar na vzhodu je največ težav povzročil veter, ki je odkril tudi nekaj streh," pove Srečko Šestan iz republiške uprave za zaščito in reševanje.

Na idrijskem območju so poškodovane ceste, evakuirali so več družin. Na tolminskem so plazovi poškodovali več hiš, odneslo je tudi nekaj avtomobilov. Ljudje so se k sreči pravočasno umaknili na varno. Tudi na cerkljanskem so imeli številne intervencije, med drugim je sodelovalo tudi preko 60 prostovoljnih gasilcev. Hude težave inm večkilometrske zastoje so imeli zjutraj na glavni cesti med Cerknim in Idrijo.

Zjutraj in dopoldne se s številnimi težavami soočajo na škofjeloškem; kar se tiče naraščanja hudournikov, največ težav povzročata Sora in Mali Graben. Zalitih je več kleti, gasilci sanirajo plazove na voziščih, poškodovanih je kar nekaj cest, uničilo manjše mostove. Odpovedali so pouk v več šolah, vas Poljane pa so praktično pod vodo.

Številne težave so tudi v osrednji Sloveniji in v prestolnici, kjer je poplavljenih več cest, podvozov, zalite so številne kleti. Tudi v Ljubljani ponekod odpovedujejo pouk, predavanja so že odpovedali na Biotehniški fakulteti.

Kot je za Radio Slovenija povedal meteorolog Brane Gregorčič, so ponoči v Ljubljani izmerili rekordno količino padavin za oktober v več kot sto letih, saj je na kvadratni meter padlo kar 130 litrov dežja. Na Primorskem pa je pihala močna tramontana s sunki do 90 km/h. 

Ruvalo drevesa in razkrivalo strehe

Če se je zahodni in osrednji del države soočal z deročo vodo in nanosti materiala, je imel vzhod težave s hudim vetrom. Gasilce in cestne delavce so klicali na teren zaradi številnih vetrolomov, veter je odkrival tudi strehe. Razkrilo je tudi Dom Danice Vogrinec v Mariboru, a kot pravi direktor Marko Slavič oskrbovancev ni bilo treba evakuirati in po njegovi oceni niti niso vedeli, da se razen neurja še kaj dogaja, saj je močan sunek vetra odkril streho nad kotlovnico.

"Naliv je namočil stene in tla, v požarni centrali pa je uničen elektronski sklop, ki ga bo potrebno zamenjati," pravi Slavič in dodaja, da kotlovnica, ki jo bodo zaradi ohladitve potrebovali, deluje, saj so opravili vse potrebne prevezave. Kakšna je škoda, še ne more oceniti, je pa večjo škodo preprečila tudi izjemno hitra intervencija gasilcev in vzdrževalcev doma, ki so uspeli kovinsko streho kljub močnim sunkom vetra pritrditi.

Imate fotografije nočnega neurja? Delite jih z našimi bralci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.