Šport
30 ogledov

Maščevanje Italijanov za oceno 10

Giorgio Chiellini
1/16
EPA
V osmini finala je na sporedu tudi veliki obračun med Španijo in Italijo. Za razliko od finala pred štirimi leti so se tokrat po zadnjem sodnikovem žvižgu veselili Italijani.

Španija, zmagovalka zadnjih dveh evropskih prvenstev, je v predtekmovalni skupini osvojila le drugo mesto za Hrvaško in se bo tako za četrtfinale morala spopasti z Italijo, ki je bila prva v skupini E. Azzurri tokrat računajo na maščevanje, saj jih je furija pred štirimi leti ponižala v finalu in slavila s kar 4:0. To je tudi najvišja zmaga v finalih evropskih prvenstven.

V četrtfinalu je šlo sicer za 35. dvoboj omenjenih izbranih vrst, obe reprezentanci sta doslej slavili na desetih tekmah, 14 pa se jih je končalo brez zmagovalca. Tokrat so nekoliko presenetljivo podjetje začeli Italijani. Že v osmi minuti je moral David De Gea reševati svoje soigralce, z odlično parado je zaustavil strel Graziana Pellèja, ki je po podaji s prostega strela dobil skok s Sergiom Busquetsom. Že dve minuti kasneje se je po škarjicah Emanuela Giaccherinija zatresla vratnica, a je sodnik njegovo potezo označil za nevarno igro.

V 20. minuti je na robu kazenskega prostora do strela prišel Cesc Fàbregas, a so Italijani njegov strel blokirali. Sledilo je prerivanje Sergia Ramosa in Giorgia Chiellinija po katerem so Španci zahtevali enajstmetrovko, vendar do nje ni prišlo. V 25. minuti je v pol protinapadu Mattia De Sciglio s podajo našel vtekajočega Marca Parola, a je ta z glavo streljal mimo vrat.

V 33. minuti pa so Italijani zasluženo povedli. Po prekršku, ki ga je na 22. metrih storil Ramos nad Pellèjem, je močno sprožil Éder, De Gea je žogo odbil predse, a je na njo pritekel Giaccherini in jo ob novem posredovanju španskega vratarja tudi srečno spravil do Chiellinija, branilec pa jo je le še potisnil v gol.

Euro 2016, Italija, Španija | Avtor: EPA EPA

Španci so bili tudi po prejetem zadetku nenevarni, Italijani pa so hitro prehajali iz obrambe v napad in ogrožali De Geo. V zadnji minuti rednega dela je na podoben način na levi strani prodiral Giaccherini, se prebil proti sredini in nato z roba kazenskega prostora streljal, De Gea pa se je izkazal in okroglo usnje poslal preko prečke za kot.

Drugi polčas so branilci začeli podjetneje, vendar so do prve prave priložnosti znova prišli Italijani. po dvojni podajim med Ederjem in Pellèjem je slednji stekel sam proti De Gea, vendar je španski čuvaj mreže dobil dvoboj ena na ena ter tako obdržal furijo v igri. V 62. minuti pa je nekoliko slabše posredoval tudi vratar Manchester Uniteda, ob podaji v njegov peterec mu je žoga spolzela skozi roke, vendar na njegovo srečo tekmeci niso bili na pravem mestu, da bi okroglo usnje poslali v gol.

Šele v 70. minuti so zagrozili tudi Španci. Po lepi akciji je do strela na robu kazenskega prostora prišel rezervist Aritz Aduriz, vendar je za kakšen meter zgrešil tarčo. Sledil je strel z glavo Ramosa po kotu, a tudi on ni bil natančen. V 76. in 77. minuti je naposled moral posredovati tudi Gianluigi Buffon, najprej je zaustavil strel pod prečko, ki ga je sprožil Andres Iniesta, v drugo pa je ustavil še nevaren poizkus Gerarda Piquéja.

V 85. minuti se je Lorenzo Insigne zlahka prebil mimo Ramosa in z bombo dobro zaposlil De Geo, na drugi strani pa je vodstvo Italijanov v 90. minuti obdržal izjemni Buffon. Ta se je izkazal po slabem posredovanju Andree Barzaglija, ki je žogo nespretno poslal pred svoj gol, kjer jo je pričakal Piqué in jo skušal s prve poslati mimo italijanskega vratarja. A Buffon je s skokom v svojo desno uspel zaustaviti strel.

Euro 2016, Italija, Španija | Avtor: EPA EPA

V sodnikovem dodatku pa je sledil nov protinapad Italije. Insigne je z žogo čez celo igrišče na desni strani našel Mattea Darmiana, ki je stekel v kazenski prostor. Pred njega se je postavil Ramos, vendar je imel smolo, saj se je okroglo usnje ob podaji odbilo od njega in idealno padlo pred Pellèja, ki je brez težav postavil končni izid tekme. Maščevanje je bilo zaključeno.

Italija se bo v četrtfinalu pomerila z Nemčijo, azzurri pa na velikih tekmovanjih proti elfu še niso doživeli poraza.

Euro 2016, osmina finala:

Italija : Španija  2:0 (1:0)
Chiellini 33., Pellè 91.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.