Svet
75 ogledov

Ponovno sojenje za Paravinjo

Dragan Paravinja med sojenjem v Sokolovcu. Ivica Galović / Pixsell
Draganu Paravinji, ki ga je prvostopenjsko sodišče na Hrvaškem obsodilo umora in poskusa posilstva Antonije Bilić, bodo sodili ponovno. Tako je odločilo vrhovno sodišče.

Voznika tovornjaka Dragana Paravinjo je prvostopenjsko sodišče jeseni leta 2012 obsodilo na 40 let zapora, in sicer zaradi poskusa posilstva in težkega umora 17-letne Antonije Bilić ter zaradi poskusa posilstva Marine Damjan. Zagovornica Paravinje Ankica Giljanović se je na razsodbo pritožila in hrvaško vrhovno sodišče je danes odločilo, da primer vrne v ponovno sojenje, piše šibeniški portal sibenik.in.

Prvostopenjsko sodišče naj bi vnovič ugotavljalo okoliščine glede poskusa posilstva; če teh niso pravilno ugotovili, je namreč vprašljivo, ali je Paravinja umor zagrešil zato, da bi prikril posilstvo, zaradi česar so mu sodili za posebno težak umor in ne zgolj umor.

Za poskus posilstva Bilićeve mu je sodišče prisodilo 6 let zapora, za njen umor 35 let, še pet let pa je dobil zaradi poskusa posilstva Marine Damjan. Kazni so združili v enotno, to je 40 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Hrvaškem.

Če bo Paravinji na sodišču uspelo dokazati, da Bilićeve ni poskusil posiliti, se lahko zgodi, da mu bodo sodili za običajen umor, zaradi česar se mu kazen lahko zniža celo za 20 ali 25 let.

Ponovljeno sojenje na sodišču v Šibeniku naj bi se začelo maja.

Spomnimo ...

17-letno dekle je njena družina nazadnje videla 7. junija leta 2011, ko se je z avtostopom namenila proti Splitu. Ustavil jo je voznik tovornjaka Dragan Paravinja. V sodbi prvostopenjskega sodišča piše, da jo je opazil z druge strane ceste in jo vprašal, ali gre z njim v Zagreb. Rekla je, da gre proti Splitu. Paravinja je na naslednjem odcepu obrnil in dekle vzel v tovornjak.

Vsiljeval se ji je, da bi z njim imela spolne odnose, kar pa je zavrnila in se upirala. Paravinja jo je zadavil in njeno truplo skril, da bi prikril svoj zločin. V obsežni iskalni akciji je sodelovala tudi Slovenija. Posmrtne ostanke so našli šele novembra leto pozneje.

Za voznika tovornjaka to ni edini primer poskusa posilstva; Paravinja je bil v Srbiji leta 2003 obsojen zaradi posilstva. Pobegnil je na Hrvaško, za njim so razpisali mednarodno tiralico. Zatekel se je v Slovenijo, kjer pa so ga prijeli in nato izpustili.

Ponovljeno sojenje na sodišču v Šibeniku naj bi se začelo maja.

Komentarjev 1
  • maresem 17:54 15.april 2014.

    Oh.. Slovenija... pri nas so ga izpustili.. Papki, kaj bi drugega lahko pričakoval od naših organov. Morda se zadnje čase le premika kaj na bolje.