Slovenija
42 ogledov

Pop TV-ju ponudba špijona

Ponudba špijona POP TV Žurnal24 main
Direktor komercialke dobil ponudbo o odkupu informacij o programskih novostih druge televizijske postaje; nekateri ocenjujejo, da gre za gospodarsko vohunstvo.

"Pop TV ni nikoli plačal za takšne informacije," poudarjajo na komercialni televiziji. Na naslov Pavla Vrabca, direktorja Pro Plusa, ki oddaja program Pop TV, je namreč pred časom prišla zanimiva ponudba.

"Dobili smo ponudbo nekega zasebnega detektiva, ali kupimo podatke o neki novi oddaji, ki naj bi jo pripravljali na TV3 Medias. O tem smo obvestili direktorja te televizije," razkrivajo na Pop TV.

Plačilo za informacije

Na nacionalki takšne ponudbe niso dobili; tudi če bi jo, za takšne podatke nikoli ne bi plačali oziroma jih ne bi kupili. "V poklicnih merilih in načelih novinarske etike imamo sicer urejeno tudi, kako ravnati v primeru kupovanja informacij," poudarjajo na RTV Slovenija. V merilih je tako med drugim zapisano, da nacionalka ne plačuje niti informatorjev. Če je pričakovati, da bo treba viru informacijo izjemoma plačati, pa je treba za to zahtevati odobritev odgovornega urednika. To, da je bilo treba podatke plačati, mora biti objavljeno v predvajanem programu.

Na TV3 Medias pisma s ponudbo posebej ne komentirajo, ocenjujejo pa, da gre za kaznivo dejanje gospodarskega vohunstva.

Ali je res tako?

"Za odgovor na vprašanje, ali gre v konkretnem primeru za kaznivo dejanje, bi bilo treba primer prijaviti, da se preverijo vse okoliščine in zberejo obvestila. Na splošno lahko odgovorimo le, da je za vsak posamezen primer treba posebej presojati, ali je v tem primeru storjeno kaznivo dejanje in ali je kdo kazensko odgovoren, in sicer s preučitvijo vseh okoliščin primera, ravnanj oseb, pregledom dokumentacije …, vse z namenom potrjevanja obstoja ali neobstoja elementov uradno pregonljivega kaznivega dejanja," poudarja Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete.

Detektivsko zbornico moti članarina

Detektivsko zbornico smo vprašali, ali imajo kakšne podatke, s čim vse se ukvarjajo njihovi člani in katerih nalog se lotijo najpogosteje. Zbornica takšnih podatkov nima. "Detektivi lahko zbirajo informacije za naročnika, vendar le v skladu z zakonom o detektivski dejavnosti. O morebitni prodaji podatkov t. i. industrijske špijonaže ne razpolagamo,"  pojasnjuje Drago Kupnik, sekretar detektivske zbornice.

Na zbornici sicer zoper detektiva, ki naj bi Pop TV poslal ponudbo, poteka postopek izključitve; formalno zaradi neplačevanja članarine. Na odločbo o izključitvi se je detektiv Knafelc pritožil. "Ker kljub opominu ni poravnal statutarnih obveznosti, mu je bila izdana odločba o odvzemu licence in detektivske izkaznice. Na odločbo se je v zakonitem roku pritožil in postopek še ni končan," razkriva detektivska zbornica.

... ministrstvo pa druge zadeve

Zanimivo ob tem je, da je ministrstvo za notranje zadeve od zbornice zahtevalo, da se temu detektivu licenca odvzame. Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve je namreč ugotovil, da Knafelc dejavnosti detektiva ne more opravljati niti kot svoboden poklic. Na obrambnem ministrstvu, kjer je bil Knafelc pred leti zaposlen v obveščevalni službi, pa so nam povedali, da so ga odpustili, ko je nastopil kazen zaradi pravnomočne obsodbe. Kakšno kaznivo dejanje je storil, niso razkrili. Zakonodaja je sicer glede tega, kdo lahko opravlja detektivsko dejavnost, jasna in natančno določa, kateri so varnostni zadržki za podelitev licence za opravljanje dejavnosti zasebnega detektiva.

Komentarjev 1
  • tomaz 10:59 19.julij 2013.

    Zanimivo je kako se delajo lepi navzven.... detektiv je točno vedel komu poslati...mogoče je bila cena previsoka, sedaj k majo mal manjši mošnjiček na razpolago. Da so takoj o vsem obveščeni in prvi na terenu pred vsemi ostalimi, je pa ...prikaži več pa zastonj informacija...kdo bo to peljal..ha ha