Avto > Mehanik leta
479 ogledov

Do kam lahko sega voda, da vžgemo vozilo?

Poplavljen avtomobil Žurnal24 main
Tistim, ki je v poplavah meteorna voda zalila avtomobil, sami ne morejo narediti nič več, kot da pokličejo vleko. Razen, če voda sega do koles. Potem lahko vozilo premaknejo in postavijo na varen kraj.

"Če nam meteorna voda zalije vozilo, pokličemo avtovleko, ki vozilo odpelje na servis," odgovarja Klemen Gale iz Avtotehne Vis in dodaja, da se s tovrstnimi primeri njihovi serviserji ukvarjajo samo takrat, ko so poplave, oziroma, če voznik zapelje v reko. Močni nalivi vozila ne morejo poškodovati.

Letos beležijo deset primerov, ko je vozilo zalila voda, vendar jih po koncu poplavnega obdobja še več, pravi Gale.

"Strošek popravila je odvisen od tega, kaj je treba zamenjati in do kje je voda segla. Veliko vozil je ocenjenih na totalko. To pomeni, da je strošek popravila višji od vrednosti vozila," pojasnjuje Gale.

Skozi vodo peljemo zelo počasi

Če se znajdemo na cestišču, ki ga je zalila voda, se prepričamo, kolikšna je globina. Največja težava na cesti, ko jo zalije voda, je, da ne vemo, koliko je globoka. Če že peljemo skozi vodo, potem peljemo zelo počasi, ne z zaletom. Če zapeljemo z zaletom, bo voda pljusknila in prišla skozi zračni filter v motor, ki ga lahko raznese. Nevarnost je tudi, da zalije motor in vozilo v vodi ugasne, s tem pa lahko povzročimo vdor vode v vozilo.

Tudi, če že peljemo po večjih lužah, ne smemo divjati, še opozarjajo strokovnjaki.

Komentarjev 3
  • STF 14:44 14.november 2014.

    Pac jajca od avta.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 13:07 14.november 2014.

    Ni res, da ti dež ne more poplaviti avtomobila. Avto v garanciji, redno servisiran in normalno rabljen, prevozil 200 km po dežju in doživel totalno poplavo notranjosti vozila. Na servisu pa so rekli, da se je zamašil nek odtok pri ...prikaži več ventilatorju in voda ni mogla odtekati mimo. To se menda "pač zgodi"... pa ne bom omenjal znamke, ker se menda to dogaja tudi pri drugih evropskih znamkah. V ameriki bi ti povrnili škodo in naredili vpoklic zaradi konstrukcijske napake, pri nas pa ti še zaračunajo.

  • mirko 12:53 14.november 2014.

    Koliko jih pa ve kaj je sploh zračni filter pod pokrovom motorja ?! Se grem stavit da jih ni veliko. Nekateri niti pokrova motorja ne znajo odpret od svojega avtomobila. Teh je pa kar nekaj.