Slovenija
23 ogledov

Za jutri rdeči alarm

Polnjenje vreč. CZ severna Primorska/Ervin Čurlič
Večje količine dežja bodo ogrožale predvsem na severozahodu in jugozahodu. Upoštevajte navodila!

Hidroalarm | Avtor: Arso Arso
Za jutri so na jugozahodu in severozahodu zaradi dežja razglasili rdeči alarm. Za osrednjo Slovenijo velja oranžni alarm. Rdeči alarm pomeni, da je na širšem območju verjeten nastanek večje gmotne škode, ogrožena so človeška življenja. Prebivalci naj brezpogojno upoštevajo navodila uradnih služb.

Kot je pojasnil hidrolog Janez Polajnar, lahko pričakujemo hitro naraščanje gladine rek in potokov. Območja, za katera je razglašen rdeči alarm, so bila zaradi padavin prizadeta že pretekli teden. Ogroženost je večja ravno zaradi velike namočenosti in povečane vodnatosti. Pričakujejo hiter porast rek, njihovih pritokov in tudi hiter odtok hudournikov.

Večino padavin je pričakovati do ponedeljka opoldne.

Dva dni delili vreče

Na severnem Primorskem so zadnja dva dni delili protipoplavne vreče in se tako pripravili na napovedi, ki pravijo, da bo največ dežja ravno na njihovem območju. Razdelili so več kot 12.000 protipolavnih vreč, dadatne imajo še v skladiščih.

Na severnem Primorskem so v pripravljenosti občinski štabi civilne zaščite, gasilci in tudi 200 vojakov.

Dež se bo namreč po napovedih vremenoslovcev v zahodni Sloveniji okrepil in nato razširil nad osrednji del države, možne pa bodo tudi krajevne nevihte. Zelo deževen bo tudi ponedeljek. Reke bodo predvidoma močneje narasle popoldne in v noči na ponedeljek. Marsikje bodo poplavljene, poplavljalo pa bo tudi morje, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso).

Poplavile bodo predvsem na JZ države

V večjem obsegu bodo v ponedeljek poplavile predvsem reke: Vipava s pritoki, reke v Goriških brdih, Reka, Soča s pritoki, reke v slovenski Istri ter Kolpa. Vipava s pritoki bo predvidoma poplavila ob celotnem toku.

V ponedeljek lahko poplavijo tudi druge reke na Gorenjskem, na območju osrednje Slovenije in Podravja. Poplavijo lahko predvsem: Sava Bohinjka, Sava v celotnem toku, zlasti v Zasavju, Sora s pritoki, Gradaščica, Kamniška Bistrica s pritoki, Savinja s pritoki, reke v Posotelju, Meža, Mislinja in Dravinja. V ponedeljek proti večeru bo narasla tudi reka Mura s svojimi pritoki.

Poplavljali bosta tudi reki Ljubljanica in Krka s pritoki, ki lahko v večjem obsegu poplavita v torek in sredo. Poplavljene površine na kraških poljih notranjskega in dolenjskega krasa se bodo v teh dneh povečevale.

Odprla se je zemlja

Zadnje deževje je povzročilo tudi velik premik terena nad delom hitre ceste Bazara–Razdrto pod vasjo Črniče. Na dolžini skoraj 100 metrov se je zemlja dobesedno odprla do širine več kot pet metrov in globine štirih metrov. V zadnji dneh sicer ni bilo novih premikov, a je treba vse skupaj skrbno opazovati in spremljati.

Večji plaz se je sprožil tudi na cesto iz Šempetra pri Gorici na vzpetino Mark. Stanje zemeljskega plazu bi se lahko poslabšalo tudi v Potoku pri Dornberku, kjer je že zadnje deževje povzročilo veliko težav, plaz pa ogroža tudi stanovanjsko hišo. Ob zadnjem deževju so sicer v regiji našteli skupno več kot 30 zemeljskih plazov ali skalnih podorov.

Zaradi zemeljskega plazu na odseku hitre ceste Vogrsko–Selo, ki se je sprožil ob zadnjem deževju in ogroža HC, je že zaprt vozni pas v smeri Ajdovščine. Prav tako so zaradi plazu zaprli cesto iz Rožne Doline proti Stari Gori (v Občini Nova Gorica). Obvoz je urejen.

Sicer pa bodo zaprti tudi morebiti poplavljeni odseki cest na celotnem področju. Ob tem odgovorni znova pozivajo voznike, naj upoštevajo cestno prometno signalizacijo in ne izzivajo z nadaljevanjem vožnje po poplavljenih cestah. S tem ne ogrožajo le sebe, ampak tudi gasilce in druge reševalce. Proti voznikom, ki ne bodo upoštevali zapor cest, bodo ukrepali tudi policisti.

Morje lahko poplavi v večjem obsegu

Poplavljanje morja na širšem območju pa predvidevajo v noči na ponedeljek in v ponedeljek dopoldne. Pri tem lahko morje v večjem obsegu poplavi nižje dele obale. Predvsem na piranskem rtu in preostalih valovom izpostavljenih območjih lahko kombinacija povišanega plimovanja in valovanja poveča obseg običajno poplavljenih območij.

 

Če je vreme nagajalo tudi pri vas, nam preko spodnjega obrazca pošljite fotografije.

Komentarjev 4
  • širhakl 21:57 04.november 2012.

    Ti tudi ne,razen tega,da kvasiš neumnosti,tele mamino.

  • Sandi Debeljak 21:13 04.november 2012.

    wingspan15 Goriška Brda so gričevnata pokrajina s sredozemskim podnebjem, ki leži na prehodu iz alpsko-kraškega sveta v Furlansko nižino. Pokrajina se razprostira med reko Sočo na jugovzhodu in reko Idrijo na severozahodu. Gričevje se dviga proti hriboma Korada in Sabotin ...prikaži več ter se spušča proti Furlaniji. Milo podnebje, rodovitna prst, tradicija in marljivost prebivalcev so sloves pokrajine popeljali širom sveta. Skoraj vsak briški kmet ima skrbno izbrane in negovane vinograde ter sadovnjake. Poleg vrhunskih vinskih sort rastejo v Brdih tudi najzgodnejše in najslajše češnje.

  • 1111 16:21 04.november 2012.

    hvala bogu, da je tudi vojska v pripravljenosti, saj drugega dela nima...