Svet
28 ogledov

Poplave zahtevale tudi življenje

Poplave Srbija MUP Srbije
Posamezne dele Srbije so zajele obilne padavine, zaradi katerih so morali evakuirati na desetine ljudi, ena ženska je izgubila življenje.

Najhuje je bilo v mestih Uljma, Izbište in Šušare, nekaj deset hiš je bilo poplavljenih v okolici Vršca, težave so imeli pri Kraljevu, delno je bila poplavljena celo avtocesta Beograd - Niš pri Umčaru. Na ogroženih območjih so policija, gasilci, iz hiš črpajo vodo in ljudem pomagajo reševati premoženje.

Vreme se je danes zjutraj umirilo, vremenoslovci dodatnih padavin ne pričakujejo.


Iz ogroženih območij so evakuirali skoraj dvesto ljudi, poročajo srbski mediji, 87-letna ženska iz Vršca je v poplavah izgubila življenje. Policija je informacijo potrdila in dodala, da preiskava, kako se je to zgodilo, še poteka. Meščani so medijem povedali, da je v nekaj minutah voda na ulicah narastla do več kot enega metra, drlo je iz vseh strani. Najbolj ogroženim so na pomoč prišli someščani s traktorji in čolni.

Poplave Srbija | Avtor: MUP Srbije MUP Srbije

V nekaterih območjih Srbije še do danes niso uspeli odpraviti vseh posledic poplav, ki so jih tako kot nekatere predele Bosne in Hercegovine ter Hrvaške, prizadele leta 2014, ko je v Srbiji umrlo kar 57 ljudi, več kot 50 tisoč jih je moralo zapustiti svoje domove.

Eden glavnih vzrokov za hude posledice poplav je bil človeški faktor, so po naravni ujmi ocenili pristojni strokovnjaki, Pokazalo se je, da obstoječi sistemi varstva pred poplavami enostavno niso predvideli tako velikih količin vode. V treh dneh je takrat padlo od 100 do 200 milimetrov padavin.

Po včerajšnjih poplavah se na spletnih omrežjih in v nekaterih medijih že oglašajo kritiki, ki se sprašujejo, ali so pristojne službe storile dovolj za preprečitev tako hudih posledic obilnih padavin, kot so bile pred tremi leti. Pristojni vprašanj še ne komentirajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.