Slovenija
66 ogledov

Večmilijonska škoda v nočnem neurju

Dež in neurje v Luciji
1/17
Bralec Žurnala24
Včerajšnja neurja povzročila škodo: podrta drevesa, poplavljeni objekti, škoda na poljih, sadovnjakih in vinogradih. Prva ocena škode po neurju pri štirih milijonih evrov.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je neurje povzročilo škodo predvsem v Ljubljani in okolici, Bovcu, Prekmurju in na območju Maribora.

Sodna ura v Bovcu

Po 20. uri je v krajših presledkih toča v Bovcu klestila trikrat, veliko je škode na lokalnih cestah, zasebnih stanovanjskih objektih in avtomobilih.

"Voda je drla po ulicah Bovca in s seboj nosila vso točo, ki je bila v velikosti lešnikov. Na nekaterih mestih so se pred hišami nabrali tudi do meter visoki kupi toče, voda pa je zalivala kleti in pritlične dele hiš," je za STA dejal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Bovec Edi Melinc.

Točo so morali odstranjevati s ceste in nekaterih objektov z mehanizacijo. Na delu so bili tudi trije kopači, saj je bilo kidanje z lopatami na več mestih premalo, saj je toča padala 15 do 20 minut.

Škoda je velikanska. Poškodovane so ceste, stavbe, avtomobili. Na udaru so bili tudi turisti.

"Turiste iz šotorov smo že sinoči preselili v hotele, pripravljeno smo imeli tudi telovadnico, v kateri bi lahko zasilno nastanili večje število prizadetih," je povedal bovški župan Siniša Germovšek.

To na srečo ni bilo potrebno, saj so v vsakem kampu poskušali pomagati gostom po najboljših močeh, je še dejal župan, ki je prepričan, da bodo v kampih pomagali gostom tudi s povrnitvijo stroškov za uničeno lastnino.

Gospodarska škoda

V Prekmurju je sinoči po 19. uri toča z močnim vetrom zajela naselje Otovci v občini Puconci. Odkrito streho so sanirali domačini. Po prvih podatkih je toča naredila precej škode na poljščinah, sadovnjakih in vinogradih.

V naselju Korovci v občini Cankova je močan veter podrl drevo na električne vodnike, veter je podiral drevesa tudi v Topolovcih in Pertoči. V Motovilcih v občini Grad pa je močan veter delno odkril streho dveh hiš ter podrl tri drevesa.

Gasilci so imeli veliko dela v naselju Vadarci v občini Puconci, saj so s plastičnimi ponjavami prekrivali odkrite strehe na stanovanjskih in gospodarskih objektih, dokončna sanacija pa bo potekala danes.

V naselju Pušča v občini Murska Sobota je meteorna voda zalila dve stanovanjski hiši, v naselju Jamna v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa kletne prostore stanovanjske hiše.

V vodi obtičal avtomobil

V Ljubljani se je neurje razbesnelo nekoliko kasneje,  po 23. uri je voda zalivala kleti stanovanjskih objektov, cestne in železniške podvoze, veter pa je podiral drevesa.

Na Eipprovi ulici je podrto drevo padlo na cest, gasilci pa so izčrpavali vodo tudi na Švegljevi ulici ter v podvozu na Tacenski cesti, kjer je v vodi obtičalo osebno vozilo. Voda je zalila klet na Štuli, kleti dveh stanovanjskih hiš v ulici Na gmajni ter podhod železniške postaje Ljubljana.

Zalite so bile tudi kleti stanovanjske hiše na Celarčevi ulici ter garažo ob stanovanjski hiši na Dvoru, kjer so gasilci morali očistiti tudi strugo potoka in izčrpati vodo iz objekta. Izčrpali so tudi 1,5 kubičnega metra vode iz jame, prav tako na Dvoru. Voda je zalila še stanovanjski objekt na Pestotnikovi ulici.

Nekaj pred prvo uro zjutraj pa je voda poplavila podvoz na Drenikovi, na ulici pod hribom pa je drevo padlo na cesto.

Maribor: Drevo padlo na hišo

Sinoči nekaj pred 23. uro v Malih Rodnah v občini Rogaška Slatina je močan veter podrl več dreves, ki so padla na cesto. Gasilci PGD Rogaška Slatina so drevesa razžagali in odstranili s cestišča.

V Idriji pa je nekaj pred polnočjo voda zaradi močnega dežja zalila prostore tamkajšnjega doma upokojencev. Gasilci iz PGD Idrija so očistili zamašeni jašek, da je voda lahko odtekla.
Na mariborskem območju je močan veter podrl dve drevesi v naselju Trate v občini Šentilj; eno je padlo na stanovanjsko stavbo in polomilo steklo na oknu, drugo pa na cesto. Zgodaj zjutraj pa je v Lušečki vasi v občini Poljčane ter v mariborskem naselju Vodole močan veter podrl drevo, ki je padlo preko ceste.

V vasi Potok na Kobariškem je toča poškodovala streho na starejši hiši, so še zapisali na Upravi RS za zaščito in reševanje.

 

Če je neurje tudi pri vas povzročilo nevšečnosti, nam prek spodnjega obrazca pošljite fotografije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.